Az Inter-Európa Bank Rt. (IEB) közölte, hogy az FHB Rt. jegyzett tőkéjének 1,73 százalékát megtestesítő "B" osztályú elsőbbségi részvényeinek tulajdonosa kötelező érvényű vételi ajánlatot kapott ezen részvénycsomagra. Az IEB igazgatósága 2006. március 10-i hatállyal döntött a kötelező érvényű vételi ajánlat elfogadásáról. Ezzel a bank eladja teljes FHB-pakettjét, a részvényátruházási szerződés megkötésére a többi elsőbbségi részvényes számára nyitva álló, 20 napos elővásárlási periódust követően kerül sor. A tranzakció értéke megközelíti a 2 milliárd forintot, amely az IEB adózott eredményét mintegy 1,1 milliárd forinttal növeli. Mint arról korábban beszámoltunk, gyakorlatilag kiszállt az Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt. az FHB Földhitel- és Jelzálogbank Zrt.-ből, miután részesedése 3,11 százalékról 0,11 százalékra apadt. Az Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt. március 3-án, március 6-án és március 8-án kétmillió darab "B" sorozatú, egyenként 100 forint névértékű dematerializált, névre szóló szavazatelsőbbségi részvényét értékesítette. Azt egyelőre nem tudni, hogy a néhány nap alatt gazdát cserélt, közel 5 százaléknyi FHB-csomag egy kézbe került-e. Lehetséges, hogy az FHB sajátrészvény-vásárlásai álltak a háttérben, mert a cég e szándéka már ismert. Amennyiben ez a helyzet, akkor egyrészt hiányolható az FHB ezirányú közleménye, másrészt egy ilyen típusú sajátrészvény-vétel nem túl részvényes-barát. A tőzsdén végrehajtva a vásárlást ugyanis jelentős áremelkedés boldogítaná a tulajdonosokat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!