Siklér Gyula, a nemzetközi határidős árupiacokhoz hozzáférést kínáló Solar Capital üzletkötője elsősorban az aranyban, a kukoricában, a narancsban, és az arabica kávéban lát fantáziát pár hónapos időtávon. Az említett termékek egy részénél a kínálat csökkenése, máshol a hurrikánok vagy egy esetleges dollárgyengülés hatására következhet be az áremelkedés.

Jönnek a hurrikánok

A narancs és a kávé piacán a következő hónapokban elsősorban a hurrikánok határozhatják meg az irányt: a június elsejével hivatalosan is megkezdődött szezonban elég egy-két rossz irányba tartó hurrikán, és az árak máris drasztikusan megugranak. Két éve például, miután a Wilma elpusztította a floridai narancsföldek jelentős részét a narancslé árfolyama 90 centről 200 cent fölé ugrott. Ezt az időszakot "időjárási piacnak" hívják a szereplők, ilyenkor a legfőbb befolyásoló tényező valóban az időjárás, a legnagyobb befektetők is a legfrissebb előrejelzések alapján hozzák meg döntéseiket. A narancs jelenlegi 155 centes árfolyama a szakember szerint a következő hónapokban emelkedni fog, és akár 200 cent fölé is emelkedhet.

Jól mehet a brazil kávé

A narancshoz hasonlóan az arabica típusú, Brazíliában termelt kávé esetében is drágulásra számít az elemző a hurrikánszezonban. Ezen folyamat felé mutat az is, hogy az egyébként gyengébb minőségű, Vietnámban termelt robusta kávé jegyzése a múlt héten nyolcéves csúcsra emelkedett - és a két típus árfolyama rendszerint egy irányba szokott mozogni.
Az arabica az év elejétől 130 centről 102-re esett, ami után a szakember szerint a jelenlegi 116 centes szintről jó eséllyel eléri majd a januári szintet. A kávé jegyzését a brazil real erősödése is segítheti, a fizetőseszköz dollárral szembeni rekordszintje ugyanis egyes termelőket arra ösztönöz, hogy ne jelenjen meg eladóként a piacon.

Kukorica, arany

A kukorica esetében az árfolyamra folyamatosan felhajtóerőként hat a bioetenol-termelés növekedés, emellett fontos technikai szinteket tört át az árfolyam, ami szintén a tovább emelkedő jegyzés irányába mutat. Egyrészt kiemelkedett az elmúlt két hónapot jellemző sávból, másrészt az 50 napos mozgóátlagot hagyta maga mögött. Siklér Gyula szerint a jelenlegi 382 centes árfolyam a következő hónapokban tesztelheti a február 26-i 457 centes csúcsot. Az arany kapcsán az augusztusi lejárat emelkedésére számít Siklér Gyula, amit arra alapoz, hogy a lassuló amerikai gazdaságot, és az enyhülő inflációs veszélyt látva a Fed várhatóan hamarosan csökkent az alapkamaton, ami dollár gyengülése felé mutat - ez pedig jót tesz az aranynak. A szakember szerint a jelenlegi 676 dollárról a jegyzés 700 dollárra emelkedhet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!