Az elmúlt hetekben enyhén romlott mind a kisbefektetők, mind a profi tőkepiaci tanácsadók hangulata az Egyesült Államokban az általunk rendszeresen követett hangulati felmérések eredményei szerint. 


Mindez azonban csak arra volt elegendő, hogy mindkét felmérésből számolt mutatók kikerüljenek a szélsőséges optimizmust jelentő tartományból, ami elvileg egészséges fejlemény azzal karöltve, hogy a piac egyelőre nem adja jelét az emelkedő trend megfordulásának.

A tőkepiac hírlevélírók által javasolt pozicionáltságot követő Investors Intelligence heti adatai szerint a vizsgált kör 53 százaléka volt optimista, azaz javasolt részvényvásárlást, s 23,3 százalékuk ajánlotta azok arányának csökkentését a portfóliókon belül.


Ezzel a pesszimisták tábora enyhén emelkedett, az optimistáké csökkent. A bull/bear arány 2,29-re mérséklődött az egy héttel korábbi 2,4-ről, s a két héttel korábbi 2,88-as szintről.


Így a piacról már nem lehet azt állítani, hogy szélsőségesen optimista hangulatban lenne, ennek határát ugyanis 3 körüli bull/bear értékeknél és 20 százalék alatti bear-aránynál említi a szakirodalom.



A kisbefektetői hangulat is egyre óvatosabbá válik, az amerikai kisbefektetői szövetség, az AAII adatai szerint. Bár a múlt héthez képest 2 százalékponttal, 49,4 százalékra nőtt a következő hat hónapban áremelkedést várók aránya, ez messze van a január elején tapasztalt 55 százalék feletti értékektől. A pesszimisták 26,9 százalékos aránya viszont nem változott - ez alacsony érték, de nem kirívóan. A bull-bear spread 23 százalékpont körül van, ami messze van a szélsőséges veszélyzónát jelentő 40 százalékpontos szinttől.



A piac régen tapasztalt ilyen hosszú szériát az amerikai befektetők jó hangulatában. A szélsőséges optimizmust vannak, akik kontraindikátorként szeretik használni.


Az Elliott Wave International szekértői a héten az Investors Intelligence adatait elemezve ezt írták:

"A bikák aránya az II felmérésében már 12 hete zsinórban 30 százalékponttal meghaladja a medvékét. Január 21-én a bikák túlsúlyának 10 hetes mozgóátlaga 35,6-re emelkedett, ami magasabb, mint 2007 során, az előző piaci csúcs évében bármikor. A közvélemény eközben teljesen elkötelezett a nézet mellett, amely szerint az emelkedés egy bikapiac része, ami még korántsem ért véget, erre utalnak az AAII adatai is. A legpesszimistább és legkonzervatívabb befektetői csoportok kapitulációja az emelkedés irányában jelzi, hogy a hossz végén jár már a piac."



Az AAII heti felmérésében egyébként azt a kérdést is feltette a befektetőknek, szerintük melyik szektor fog a legjobban teljesíteni a következő időszakban. A legtöbb szavazatot az energetikai cégek kapták. Három hónapja még a technológiai szektor volt a felmérés szerint a befektetők kedvence.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!