Minél közelebb áll földrajzilag egy deviza az eurózóna-válsághoz és minél szorosabbak a kereskedelmi és pénzügyi kapcsolatok, annál nagyobbat esett a dollárhoz képest - állapítja meg a Financial Times összállítása.

A "Hónap grafikonján" ezúttal 23 feltörekvő piaci deviza egyhavi teljesítményét (május 25-éig bezárólag) hasonlították össze. A legnagyobb, 9,13 százalékos veszteséget a dollárral szemben a lengyel zloty hozta össze, a forint a maga 8,81 százalékával ezüstérmes lett, a harmadik helyre az orosz rubel (-8,32 százalék) futott be, majd a cseh korona (-7,53 százalék) és a román lej (-7,38 százalék) következik.

Az indiai rúpia - amely rekordgyenge szintre esett -, valamint a hírekben a brazil kormány árfolyamháborús retorikája miatt gyakran gyakran szereplő real csak a középmezőnyben végzett, rendre 5,07 és 5,5 százalékos veszteséggel. Az elmúlt három hónap már rondább képet fest, hiszen ekkora időtávon szemlélve már 11,6 és 14,6 százalék volt a mínusz.

Bár a cikk - mivel a feltörekvő piaci devizákkal foglalkozik - nem említi az euró dollárral szembeni teljesítményét, az ECB adataiból kiderül, hogy e téren egy hónap alatt -  április 26. és május 25. között - 5,06 százalék volt a leértékelődés. Szintén az Európai Központi Bank adatai szerint az euró egysége forintban számolva 4,47 százalékkal drágult, miközben a zlotyhoz mérten kevésbé, 4,09 százalékkal.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!