Egyre szűkül az amerikai részvények kínálata a Bloomberg tudósítása szerint. Ennek oka, hogy a jelenlegi árakon a cégek nem szívesen bocsátanak ki újabb részvényeket, miközben jelentősen megugrott a sajátrészvény-vásárlások száma.

Közel kétezer amerikai tőzsdei cég összesen 397 milliárd költött tavaly sajátrészvény vásárlásokra, ez négy éve a legnagyobb összeg az elemzés szerint. Eközben a részvénykibocsátások száma 2006 óta nem látott mélységbe süllyedt. E két tényező hatására 0,6 százalékkal lett kisebb csökkent az S&P 500-as index osztójának korrekciós tényezője, ami azt mutatja, hogy jelentősen csökkent a közkézen lévő részvények darabszáma az S&P 500-as index cégei körében. Ilyen csökkenésre utoljára 2009 első negyedévében volt példa, a bikapiac kezdetét közvetlenül megelőzően.

Jó jel vagy sem?

Az elemzők optimistán tekintenek a fejleményre. A jelenség azt mutathatja, hogy a cégek olyan olcsónak látják saját részvényeiket, hogy inkább azok visszavásárlásra költik el készpénztartalékaikat, semmint felvásárlásokra - véli Laton Spar, a Columbia Management Investment Advisers szakértője. Figyelembe véve a csökkenő részvénybázist és a relatíve pesszimista piaci hangulatot, jó esély van arra, hogy láttuk a mélypontokat az árazásokban - mondta.

Persze vannak olyanok is, akik szerint a részvényvisszavásárlások nem feltétlenül tekinthetőek kedvező jelnek. Andrew Lapthorne, a Société Générale vezuető kvantitatív stratégája szerint az, hogy a cégek veszik saját papírjaikat, nem feltétlenül jelenti azt, hogy azok olcsók. 2007 év végén, az előző bikapiac csúcsát követően a cégek nettó készpénzállományuk több, mint 35 százalékát költötték el sajátrészvény vásárlásokra, ez akkor 12 éves rekord volt, mégsem tudta meggátolni a további áresést a piacon - mutatott rá a szakember.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!