A jelek szerint újraindulhat a pereskedés a lassan a Danubius Rt. többségi tulajdonába kerülő Salina Invest Rt. és az általa a szovátai fürdőtelepen megvásárolt két szálloda bérlője között. Az erdélyi Krónika című lap értesülései szerint az egyik szálloda bérlőjének közbenjárására a román főügyész, Joita Tanase perújrafelvételt kért a legfelsőbb bíróság által már a Salina javára eldöntött, a privatizációs eljárást vitató perben. A Danubius Rt. és a Corvinus Rt. közös tulajdonában lévő Salina Invest még tavaly májusban nyerte meg a szovátai üdülőtelep privatizációjára kiírt pályázatot. A fürdőcégben akkor megszerzett, 80 százalék körüli részesését a Salina időközben 93 százalék fölé növelte, a Danubius viszont tőkeemeléssel lett immár 49,5 százalékos tulajdonosa a Salinának. Idén a második félévben pedig - az előszerződéseknek köszönhetően - 50 százalék fölé kerül majd cégben. A fürdőtelep villáinak és szállodáinak bérlőivel gyakorlatilag az első perctől kezdve problémái voltak a nyertes konzorciumnak, azok ugyanis sokáig minden lehetséges fórumon vitatták a privatizációs szerződés jogosságát. Nem akartak kiköltözni a szállodákból, de bérleti díjat sem akartak fizetni az új tulajdonosnak. A fürdőcéghez összesen négy szálloda tartozik, összesen valamivel több mint ezer férőhellyel. Ezek közül eddig kettő bérlőjével tudott zöldágra vergődni a Salina vezetése. A Krónika szerint például a 272 férőhelyes Faget szálloda bérlőjét pénzzel (valamint egy bódé és egy tekepálya odaajándékozásával) sikerült a legfelsőbb bírósági ítélet után meggyőzni arról, hogy adja át a Salinának a szállodát. Az eddig a Salinához került két épület felújításának tervezése egyébként már március vége óta folyik, s hamarosan megtörténhet a felújítási munkálatokra szóló pályázatok kiírása. A most felülvizsgálandó jogi eljárást Ioan Suciu, az egyik ki nem költözött bérlő indította, végső célja elmondása szerint a szálloda tulajdonjogának megszerzése könyvértéken. Persze nem azonnali fizetéssel, hanem 20 éves lízingszerződéssel kívánná törleszteni a vételárat. A Krónika meg nem erősített forrásokra hivatkozva még azt is tudni véli, hogy nem véletlen a perújrafelvétel, mivel vélhetően a szálloda bérlője épp a napokban látta vendégül Szovátán a perújrafelvételt kérő főügyészt. A román szerzeménnyel kapcsolatos huzavona mindenesetre nem igazán befolyásolja a Danubius eredményességét, s megítélését sem, hiszen a szovátai befektetés nagyságrendje meglehetősen kicsi a csoport egészéhez képest (vételára sem volt magas). A jelek szerint egyébként a Salina menedzsmentjének is megvannak az eszközei a kéretlen bérlők életének megnehezítésére, februárban ugyanis kikapcsolta az áramot az át nem adott két szállodában.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!