A fő mutatók második napja, gyorsuló ütemben távolodtak a pénteken elért időközi és történelmi csúcsoktól. A kedden elért kétheti mélypontok arra vallanak, hogy hamar megfogyatkoztak az új remények az Európai Központi Bank (EKB) gyors segítsége iránt.

Közben a kőolaj ára tovább esett délutánig, csak estefelé korrigált néhány centtel fölfelé a dollár gyengülése miatt. Magával rántotta mindenekelőtt az energia- és a nyersanyagiparral kapcsolatos részvények árát, de másokét is, hiszen az olcsóbb olaj egyelőre a lassuló világgazdasági növekedés, a vártnál kisebb kereslet baljós jele.

Az alacsonyabb energiaárak egy ideig segíthetik ugyan a lakossági fogyasztást, az újabban gyengébb euró pedig az exportnak használhat, de ezek az esetleges hatások még nem láthatók.

A keddi statisztika szerint Németország exportjának növekedése éves egybevetésben jócskán lassult októberben. A lanyha külföldi kereslet ellensúlyozta az euró segítségét, a behozatal értékét pedig az energiaárak is alakították, nemcsak a gyenge hazai kereslet.

A lakossági kereslet következményeire figyelmeztetett kedden a brit Tesco szupermarket-hálózat is, újfent rontva profit-előrejelzését. Ettől a kiskereskedelmi részvények az euróövezetben is vesztettek.

A brit ipari termelés októberben csökkent, öthavi növekedés után, szintén kedden megjelent adatok szerint.

Görögországban váratlanul előbbre hozták az elnökválasztást: ez felidézte az euróvöezeti államadósság-válság emlékét a befektetők számára: az athéni tőzsde valósággal leolvadt.

Kínában a kormány gazdasági tanácsadói úgy vélik, jövőre 7 százalékra kell csökkenteni a gazdasági növekedés hivatalos célját a 2012 óta érvényes 7,5 százalékról, amelyet valószínűleg már az idén sem érnek el.

A részvényekből való menekülés irányát jelezte a legmegbízhatóbb német és amerikai állampapírok hozamának nagy esése napközben.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 2,14 százalékos romlással 6529,47 ponton zárt, 3,25 százalékkal a tavaly év végi értéke alatt.

Frankfurtban a DAX-30 2,21 százalékos mínusszal 9793,71 ponton végzett, 2,53 százalékkal magasabban, mint tavaly év végén.

Párizsban a CAC-40 2,55 százalékkal 4263,94 pontra gyengült, 0,75 százalékkal elmaradva múlt év végi értékétől.

A milánói FTSE MIB-40 2,81 százalékot, a madridi IBEX-35 3,18 százalékot, az athéni ASE tőzsdemutató 12,78 százalékot vesztett.

Varsóban a WIG-20 1,39 százalékkal 2398,03 pontra fogyott, de a MOL 0,03 százalékkal 164,00 zlotyra javult.

A nyugat-európai tőzsdezárás után a New York-i részvénypiacok fő mutatói közül a Dow Jones ipari átlag (DJIA) 0,96 százalékkal, az S&P 500-as 0,82 százalékkal, a Nasdaq-piac összetett mutatója 0,54 százalékkal volt előző záróértéke alatt.

Az euró, 1,24 dollár felett, 0,82 százalékkal többet ért a bankközi piacon, mint hétfő este. Svájci frankban, 1,20 frank felett, 0,04 százalékkal kevesebbe került.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj kora este hordónként (159 liter) 66,84 dollár volt, 65 centes napi árnyereséggel. A gázolaj tonnánként 3,00 dollárral 604,25 dollárra, a normál benzin gallononként (3,78 liter) 0,0194 dollárral 1,7260 dollárra drágult az előző záróhoz képest az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében.

Az arany ára késő délután unciánként (31,1 gramm) 1231,20 dollár volt a hétfő esti 1192,43 dollár után azonnali szállításra Londonban, a dollár visszaesése miatt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!