A frankfurti index félszázalékos emelkedése mögött a Bayer gyógyszergyártó 2,6 százalékos erősödése állt. A gyógyszergyártó ugyanis a Financial Times Deutschland értesülése szerint vevőt keres vércukorszint mérőket és inzulinadagoló egységére.

Az emelkedést segítette a vártnál ugyan gyengébb negyedévről beszámoló Commerzbank. Árfolyama sokkal inkább arra a bejelentésre emelkedett 1,6 százalékkal, hogy a bank az EBA június végi határideje előtt az elvártnál nagyobb tőketartalékot képzett. A szektortárs Deutsche Bank ellenben 1,1 százalékos mínuszt halmozott fel zárásra.

Nagyot, 2,8 százalékot esett ellenben a spanyol IBEX-35, amely így 2003 óta nem látott szinten zárt. Az eurózónás aggodalmak mellett a bajba jutott Bankia küszöbön álló államosításáról szóló hírek rántották a mélybe a mutatót. A pénzintézet 5,8 százalékos esése a szektortársak jegyzését is magával rántotta, a CaxiaBank 6,7, a BBVA 4,7, a Santander pedig 4,5 százalékkal került lejjebb. Ezzel párhuzamosan a tízéves spanyol államkötvények hozama 24 bázisponttal 6 százalék fölé ugrott.

A félelmek a pénzügyi szektor szereplőinek árfolyamán is éreztette hatását, a BNP Paribas 2,4, a Crédit Agricole 3,5, míg a Société Générale 2,3 százalékkal került lejjebb. A nap nyertesei közt volt még a dán Carlsberg, amely 3,8 százalékkal drágult azt követően, hogy a sörgyártó a vártnál jobb árbevételről számolt be, míg a brit Sainsbury éves osztalékának emelésére erősödött 1,3 százalékkal.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!