Október közepén a BUX index egyszerre közelítette meg a március közepi kisebb csúcs és a május óta tartó emelkedéshez tartozó emelkedő trendcsatorna tetejét, mindezt egy jó kis RSI-divergencia mellett, s ezt a kettős kihívást már nem bírta az index, korrekció vette kezdetét. Ugyanakkor a korrekció mértéke az OTP-ben bekövetkezett, 10 százalékot meghaladó átmeneti zuhanás ellenére az első komolyabb támaszszintet sem érte el, ezt a 18 300 pont közelében található szeptemberi lokális minimum jelentette volna. A trend tehát a pihenő ellenére maradt emelkedő, a mozgóátlagok felfelé mutatnak, az emelkedő trendcsatorna életben van, s folyamatosan magasabb csúcsok és mélypontok jelennek meg a grafikonon. Ráadásul a mutatóban korábban kialakult egy emelkedő háromszög alakzat, amelynek elsődleges célja ugyan már teljesült, azonban másodlagos célja 19 800−20 000 pont magasságában még nem. Ha folytatódna a felfelé menetel, akkor várhatóan 19 600 és 20 000 pont közötti találna ismét erősebb ellenállást az index. Lefelé a már említett 18 300 pontos szint lehetne az első támasz − 200 ponttal az 50 napos mozgóátlag alatt −, majd 18 000 pont magasságában a korábban említett háromszög egyik befogója. Az egyetlen figyelmeztető jelzést egyelőre az RSI mutató adta, amelyben a mostani korrekció hatására letört a május óta tartó emelkedő trendvonal. Ez a trendforduló első, de korántsem teljesen megbízható jele szokott lenni egy-egy árfolyamban.

Erős támaszok segíthetik megállítani a BUX-ot
Kép: Napi grafikonok

A nagyobb részvények közül a Magyar Telekom ugyan korábbi mélypontját 386 forinton nem látogatta meg, közeléből, 390 forint magasságából indult benne egy egyelőre leheletnyi emelkedés. Intő jel lehet, hogy immár alacsonyabb, 434 forint körüli szintről támadta az árfolyam a támaszzónát. A papír kilátásai ez utóbbi szint felett válhatnának pozitívvá, amíg ez nincs meg, még mindig fenyegető veszély a 320 forintos zóna meglátogatása, ami a korábbi sávozás céláraként adódik.

Az OTP emelkedő trendje a jelentős korrekció ellenére egyelőre nem tört meg: ezen első körben egy 3800 forint alatti zárás esetén kellene elgondolkodni. A nagy zuhanás egy kicsit kiengedte a gőzt, a túlvettséget a papírból, ami két és fél hónapos, mintegy 30 százalékos emelkedést hozó hegymenet jelentett. A Molnál a helyzet változatlan, az árfolyam beszorult a 18 100 és 19 000 forintos szintek közötti zónába, s ami biztató lehet, a korábbi trend emelkedő volt; a sávozás az esetek többségében inkább trendfolytató, semmint trendfordító alakzat. Összességében a piac nem mutat magáról kedvezőtlen képet, azonban változatlanul nagyon aggasztó jel a forgalom elképesztően alacsony szintje. Egy komolyabb emelkedés végrehajtásához − mondjuk ami a 20 ezer pontos szinten egyszer csak átvinné az indexet − ennél jóval nagyobb forgalom kellene.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!