A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Az elmúlt hetekben borús hangulat uralkodott a hazai piacon. A BUX csökkenő trendbe rendeződött és több hónapos mélypontra süllyedt. Eközben a 200 napos mozgóátlag és a csökkenő trendvonal is rés (22 463−22 624) kíséretében esett el. A hét elején azonban pozitív technikai jelzés érkezett, közvetlenül a támaszok törése után fordult a hangulat és az index száguldani kezdett. Tegnap egy újabb rést (22 463−22 514) hagyott az árfolyam a grafikonon, vagyis egy sziget formáció rajzolódott ki. A hétfői kalapács gyertyát is figyelembe véve egy dupla fordulós alakzat látható az index grafikonján, melyet a tegnapi nagy emelkedés megerősített. Ezek alapján a csökkenő trend véget ért, és ismét az emelkedésé lehet a főszerep a hazai piacon. A következő ellenállás a 23 492−23 565 közötti résnél, illetve 24 550 pontnál látható.

Nagyot zuhant az elmúlt hetekben az OTP, 6400 forint környékéről 5700 forintig esett az árfolyam. Hétfőn azonban fordult a hangulat, a kezdeti esést követően irányt váltott az árfolyam, és zárásra ledolgozta a veszteséget. Egy fordulós kalapács alakzat rajzolódott ki a grafikonon, amelyet a tegnapi emelkedés megerősített. A technikai kép alapján folytatódhat az emelkedés a bankpapírban, ellenállást a legutóbbi csúcspont jelent 6400 forint környékén.

Dupla fordulós alakzat látható az index grafikonján

Fordulós alakzat rajzolódott ki tegnap a Mol grafikonján. A hetek óta tartó esést a 200 napos mozgóátlag, illetve a 21 640−21 900 forint közötti rés állította meg. Hétfőn napközben irányt váltott az árfolyam, a csökkenést a támasz megállította, majd elrugaszkodott felfelé az olajpapír. Zárásra egy kalapács formáció rajzolódott ki, melyet a tegnapi emelkedés megerősített, ezért tovább menetelhet az árfolyam. A kedvező technikai képet az is erősíti, hogy a hétfői után a tegnapi kereskedés szintén réssel indult, a kalapács mellett a sziget formáció is megjelent a grafikonon. A dupla alakzat és az erős támaszokról történő visszapattanás egyértelmű fordulós jelzés, ezért tovább emelkedhet az árfolyam. A tegnap napvilágot látott hír, miszerint a magyar állam megvásárolta a Szurgutnyeftyegaz 21,2 százalékos tulajdonrészét, kiszámíthatatlan mozgásokat okozhat az árfolyamban, ezért érdemes addig várni a piacra lépéssel, amíg letisztul az irány.

A múlt héten elesett a 36 500 forintos támasz a Richterben, mely a fennálló csökkenő trend megerősítését jelenti. Ezt követően újabb mélypontra (35 220) csúszott az árfolyam, így nagy tere nyílt a további esésnek. A következő támasz 35 000 forintnál látható, amelynek törésével további több ezer forintot eshet még az árfolyam. A technikai kép meglehetősen negatív és fordulós jelek hiányában további gyengülésre számíthatunk a Richterben. A pozitív korrekcióban ezért főként a short oldalon érdemes belépőket keresni.

Fordulóponthoz érkezett a Telekom árfolyama. Hétfőn a papír megérintette az 525 forintos támaszt, majd felfelé vette az irányt. Tegnap megerősítést nyert az emelkedés, így a hetek óta tartó csökkenő tendencia megtört. A hosszú fehér gyertya egyértelmű fordulós jelzés, ezért a következő napokban a vételi oldalt érdemes erősíteni. Egy ellenállás látható ugyan az 545−546 forintos résnél, de komolyabb megálló csak az 569 forintnál kezdődő résnél várható. Mindaddig ezt a forgatókönyvet érdemes alapul venni, amíg az 525 forintos szint felett mozognak a távközlési cég részvényei.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!