Nem várt fordulatot vehet a forint - itt a prognózis

Rövidtávon inkább 350-360 forint közötti árfolyammozgások valószínűsíthetők, de jövő év elejére akár 345 forint is lehet egy euró. Az elmúlt időszak látványos gyengülései után lassú erősödést vár több elemző.
Szabó Dániel, 2020. április 17. péntek, 12:49
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Az MNB kamatemelésének és a rövid hozamok emelkedésének köszönhetően a régióban már nem Magyarországon a legalacsonyabbak a reálkamatlábak. Lengyelország megelőz minket e tekintetben. Emiatt csökken az eladói nyomás a forinton, mely így szorosabban együtt mozoghat a régiós devizákkal a következő időszakban - kezdi elemzését a Növekedés.hu, amely szakértőket kérdezett a forint-euró árfolyam várható alakulásáról.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint az elkövetkezendő hónapokban hevesebb árfolyammozgások várhatók a forintpiacon a nagymértékű bizonytalanság miatt. A Magyar Nemzeti Bank ugyanakkor sikeresen megállította a forint gyors ütemű gyengülését, így alapvetően a 350-360 forintos sávban mozoghat rövidtávon az árfolyam. De Németh úgy látja, hogy már a jövő év elejére visszasüllyedhet 345 forint környezetébe az árfolyam. Ezt arra alapozza, hogy Magyarország fundamentumai nem indokolnak ennyire alulértékelt forintot, de tartósan 345 forint alatti szinteket viszont már nem vár a K&H Bank vezető elemzője.

"A válság során a forint euróval szembeni árfolyama igen rövid idő alatt igen jelentős mértékben gyengült, és az euró/forint kurzus megközelítette a 370-es szintet" - vélekedett Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető elemzője, aki szerint ez a folyamat már a Magyar Nemzeti Bankot is válaszlépésekre késztette, amelyek gyorsan eredményt hoztak. A forint az euróval szembeni kurzus 350 környékére erősödött vissza.

Ez alapján rövidtávon 350 forint körül ingadozó árfolyamot vár Nyeste Orsolya, s az év végi előrejelzése az euró/forint kurzusra 345 forint. Azaz jelenleg egy nagyon mérsékelt forinterősödést tart Nyeste a legvalószínűbb forgatókönyvnek az év hátralévő részében.

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

feketeluk, 2020.04.18 21:05

@Fricibacsi3:
Én itthon, a neten vásárolok az eurómért. Úgy is a neten kell vásárolni, nyitva van Európa, sőt a világ összes webshopja. Vásárolok az ebayen, vásárolok az Aliexpresen. Például 30 cent a maszk, vettem is 200-t.
Másrészt remélem, hogy nem örökké tart ez a korlátozás, jövőre megyek síelni Ausztriába!
Nem is olyan régen 300Ft ... 310Ft -ért vettem EURO-t. Jó befektetés volt, nagyobb biztonságban érzem a megtakarításomat.

Nem tudom mi emelkedett 50-100%-ban, de hogy az én nyugdíjam nem, az tuti. Az elmúlt egy évben 2,8% nyugdíjemelést kaptam. Évi 2,8%-ból, hogy jön össze az 50-100%? Tán a jövő évi 53. heti nyugdíj, ami még 2% sincs?

Rezsiköltségek nem érdekelnek, nem tétel. Benzinből én kizárólag OMV vagy Shell prémiumbenzint veszek, de most egyrészt a korlátozások miatt, másrészt betegségem miatt, harmadrészt meg, mert villanyautóval járok nem tankoltam.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ballada, 2020.04.18 07:35

@Koronat_Orsosra_Mozgalom_2:
Ha nem érti amit írok akkor minek pofázik bele, de még terelni se tud rendese maga szerencsétlen, Ferencz testvérnél is volt egy időszak amikor 300 Ft felett volt az 1 Euro de nem ez a lényeg. Viszont pont az a bajom a propagandistákkal, hogy nem átlag értéket, hanem csúcsértéket emlegetnek folyamatosan, mintha aznap s az lenne az árfolyam. Különben az is zavart mikor anno 310-en lovagoltak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2020.04.17 23:04

" Magyarország Kormányának és a MNB-nek nincs árfolyamcélja "

Ezt a boxosnapóleon és a kuszaszemű haverja állítja minden alkalommal amikor rákérdeznek. Ez azt jelenti, hogy nem cél a forint erősödése, sőt mi a saját pénzünk rontására építjük a " versenyképességünket ".

Év végére lehet készülni a 400 Ft-os Euróra....Mikor a boxos vezír átvette a hatalmat 2010-ben akkor 275 forint volt az árfolyam. Azóta Magyarország az EU sőt a világ egyik gazdasági motorja. Legalábbis a kuszaszemű és a dzsipó fővezér szerint. A forint mégis 80 forintot gyengült az Euróhoz képest azóta....XDDD

Akinek esze van és pénze is az a megtakarítását nem forintban tartja.....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.04.17 22:21

@Ballada: "Döbbenet mennyivel közelebb van a 353 a 370-hez mint a 350-hez."

Számolgatsz mint Kohn bácsi az üres boltban, Móricka? Bezzeg-Gyurcsány idején, akire visítva mutogatsz a boxos gazdáddal meg a többi seggnyalójával együtt még ma is, szóval Bezzeg-Gyurcsány idején 300 Ft alatt volt az euró, hülye csicska...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ballada, 2020.04.17 22:00

@Sancho12: Döbbenet mennyivel közelebb van a 353 a 370-hez mint a 350-hez. Mikor ezt írom akkor meg a 350 fele megy és nem dödögök mert semmi értelme pillanatnyi mozgásból messzemenő következtetést levonni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html