Komoly veszély leselkedik a forintra - új prognózis érkezett

Nem elhanyagolható veszélye van annak, ha Donald Trump amerikai elnök a közeljövőben autóipari vámok kivetéséről dönt, ennek ugyanis a magyar gazdaság, ezen keresztül pedig a forint lenne a legnagyobb vesztese a régiónkból - állapította meg a Société Générale elemzése, amelyről a Portfolio.hu adott hírt.
Domokos László, 2019. február 20. szerda, 17:18
Fotó: Napi.hu

Vasárnap este került Donald Trump asztalára az a titkos jelentés, amely alapján az elnök akár 25 százalékos vámot is kivethet az Egyesült Államokba érkező autó- és alkatrészimportra. A lépés egyértelműen Európa (főként Németország) ellen irányul, emiatt pedig Magyarországra nézve is nagy kockázatot jelent - írta a portál.

A Société Générale elemzői szerint bár egyelőre valószínűleg nem lép az amerikai elnök, nem elhanyagolható a kockázata van annak, hogy Trump a közeljövőben támadást intéz az európai autószektor ellen. Márpedig a piaci szereplőknek érdemes megfontolniuk a vámfenyegetésből fakadó kelet-közép-európai régiós piaci kockázatok fedezését - vélik a francia bank elemzői.

Magyarország és Csehország lehet a legnagyobb vesztese az autóipari vámháborúnak. Az elemzés a forintot nevezi meg, mint legsérülékenyebb helyzetben lévő régiós deviza. Ennek oka egyrészt, hogy a magyarországi autógyártásban nagy súlya van a prémium márkáknak, amelyek népszerűek az Egyesült Államokban, másrészt pedig az MNB valószínűleg késleltetné vagy akár átmenetileg fel is függesztené a közelgő monetáris szigorítást, ha a magyar gazdaság szempontjából kedvezőtlen irányba mozdulnának el a folyamatok.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2019.02.20 21:56

A szocgennek ennél jobb prognózisa soha nem volt Magyarországra nézve, nagy meglepetés volt...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Der_Zahnarzt, 2019.02.20 21:08

Bizony úgy lesz! Megyünk az Audival együtt a levesbe!

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html