A kora reggeli jegyzéséhez képest a forint az euróval szemben 0,27 százalékkal, a dollárral szemben 0,12 százalékkal, a svájci frankkal szemben 0,47 százalékkal erősödött este hét órára. Az eurót a kora reggeli 350,90 forint után este hét órakor 349,95 forinton jegyezték. A dollár jegyzése 286,87 forintról 286,52 forintra csökkent, a svájci franké pedig 319,72 forintról 318,22 forintra.

Az euró legalacsonyabb jegyzése 349,64 forint volt szerdán, a dolláré 285,86 forint, a svájci franké pedig 317,76 forint. Mindhárom esetben a forint legerősebb idei jegyzéséről van szó.

A forint hétfőn indult lendületes erősödésnek és még aznap el is érte idei legerősebb árfolyamát mind a három fő devizával szemben azt követően, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke jelezte a monetáris szigorítás megkezdésének a lehetőségét akár már júniusban. Az indoklás szerint március óta egyértelműen megnőtt a tartósan magas infláció kockázata és a gazdaság teljes újranyitásával már új szakaszába léphet a monetáris politika.

A Magyar Nemzeti Bank nem tűzött ki árfolyamcélt, hanem inflációs célt követ és ennek függvényében alakítja monetáris politikáját. Amennyiben júniusban kamatemelésre kerül sor, akkor Magyarország lép elsőként az erősödő gazdasági teljesítmény függvényében a monetáris szigorítás útjára az Európai Unióban.

A forint szerda esti jegyzésén az euróval szemben 2,32 százalékkal erősödött a hétfői nyitás óta, a dollárral szemben 2,79 százalékos, a svájci frankkal szemben pedig 2,66 százalékos nyereségre tett szert.

A hónap eleje óta a forint az euróval szemben 2,80 százalékkal erősödött, a dollárral szemben 4,33 százalékkal, a svájci frankkal szemben pedig 2,89 százalékkal. Az év eleje óta a forint 3,49 százalékkal erősödött az euróval szemben, 3,47 százalékkal a dollárral szemben és 5,13 százalékkal a svájci frankkal szemben.

Az euróval szemben március 18-án állt a leggyengébben a forint. Az euró akkori 369,20 forintos jegyzéséhez képest a forint szerda esti árfolyamán 5,21 százalékkal áll erősebben. A dollár március 9-én állt a legerősebben a forinttal szemben 310,89 forintos jegyzésen. A forint azóta 7,84 százalékkal erősödött. A svájci frank idei legerősebb 336,68 forintos jegyzésével szemben, ami január 4-én volt, a forint 5,48 százalékkal erősödött.

Az év eleje óta a lengyel zloty árfolyama 0,4 százalékkal erősödött, a cseh korona árfolyama 2,9 százalékkal erősödött, a román lej árfolyama 1,3 százalékkal gyengült. Szerdán a lengyel zloty árfolyama stagnált, a cseh korona árfolyama 0,3 százalékkal gyengült, a román lej árfolyama 0,1 százalékkal gyengült.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!