Az MNB 8,0 százalékos kamatszintet eredményező, papírforma szerinti 25 bázispontos szigorítására a forint kismértékű és átmeneti gyengüléssel reagált kedden. Az árfolyam megrezdülése megfigyelők szerint egyszeri pozíciózárásoknak volt betudható, voltak ugyanis olyan piaci szereplők, akik 50 bázispontos emelést reméltek. E közjáték egyébként alig zavarta meg a hazai fizetőeszköz napközbeni erősödését: délelőtt a hétfői zavargások és a régiós devizák megtorpanásának hatására még 265 közelében járt az euró, a kamatdöntés viszont már 262,50 magasságában érte a kurzust. Év végéig az elemzők további 25-50 bázispontos kamatemelést várnak, aminek köszönhetően valószínűsíthető a forint további erősödése - hacsak nem kerekedik olyan piaci sztorivá a Fidesz legújabb népszavazási javaslata, ami veszélyeztetné a konvergenciaprogram végrehajtását.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!