A november eleji 395 millió dolláros három hónapos ECB dollárhitel tender után csütörtökön ennek több mint tizenkétezerszeresét, 50,7 milliárd dollárt hitelez majd 34 (meg nem nevezett) eurózónás pénzintézetnek - írta a Bloomberg.

Ebben közrejátszik, hogy a világ hat vezető jegybankjának november 30-ai koordinált lépése nyomán az egy hónappal ezelőtti 1,09 százalékos kamat helyett most 0,59 százalékos fix kamatért juthatnak forráshoz a bankok. (Összehasonlításképpen a Fed diszkontablakán keresztül az amerikai pénzintézetek 0,75 százalékért kapnak három hónapra forrást, igaz, ők még hiteleznek egymásnak, így nem is élnek túlzottan a lehetőséggel.)

Az európai bankok dollárforrásokért folyó harc - dacára az összehangolt jegybanki akciónak - az aranypiac egy kevésbé figyelt területére is kiterjedt - írta a Financial Times. Aranykereskedők szerint ugyanis - főleg francia és olasz - bankok fokozták lízing formájában aranykihelyezésüket az elmúlt hetekben.

Aktivitásuk mértékét jól mutatja, hogy a Thomson Reuters adatai szerint az egy hónapos lízingdíj történelmi mélységbe, sőt a negatív tartományba zuhant, azaz a bankok maguk fizetnek évesítve 0,57 százalékot, hogy kölcsönadják aranyukat dollárért cserébe. Edel Tully, a UBS nemesfém-piaci elemzője szerint a forrásbevonáson túl mérlegkozmetikázási megfontolások is állhatnak a háttérben.

Az arany készpénzzé tételére irányuló roham még szeptemberben indult meg az eurózóna adósságválságának fokozódásával párhuzamosan, az egy hónapos lízingdíj már akkor -0,48 százalékra esett. A lap által megkérdezett bankárok értetlenkedésüket fejezték ki, hogy a november végi összehangolt jegybanki bejelentés sem enyhített érdemben a helyzeten, az ECB 50,7 milliárd dolláros kihelyezésének hírére is csak -0,52 százalékra mérséklődött az aranykölcsön kamat mértéke.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!