A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

Kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak az elmúlt napokban a befektetők, ez érződik szinte minden feltörekvő deviza esetében − mondta a Napi Gazdaságnak Buró Szilárd, az Equilor Zrt. devizapiaci elemzője. A lengyel zloty, a román lej és különösen a dél-afrikai rand nagyot gyengült az elmúlt napokban, ehhez képest a forint még kifejezetten jól tartja magát. Ez annak köszönhető, hogy viszonylag erős szinten érte a forintot a piaci hangulat változása, mivel a túlzottdeficit-eljárás kikerülése előtt sokat erősödött a magyar deviza az euróval szemben.

Bár csütörtökön már 299 felett is forgott az euró/forint, pánikról nincs szó Bámli Károly, a Commerzbank Zrt. devizakereskedője szerint sem. Bár egyetlen nap alatt mintegy 5 forinttal gyengült a magyar deviza az euróval szemben, ez nem számít szokatlannak. A két szakértő egyetértett abban is, hogy igazi forintspecifikus hír nem érkezett csütörtökön; Bámli szerint a hirtelen gyengülésnek olyan abszurd oka lehetett, hogy a piaci pletykák szerint török tankok indultak el a szír határ felé. A 300-as szint ugyanakkor erősebb ellenállás lehet, ezt egyelőre nem is vitte át a forint. Ha a következő napokban marad a kockázatkerülés a piacokon, akkor e szint áttörésével nagyon gyorsan elszaladhat 305-308 forintig is az euró − véli Buró, mivel ezzel is csak "behozná" lemaradását a magyar fizetőeszköz a többi feltörekvő devizához képest.

Érezhető azonban némi kivárás is a keresztárfolyamban a pénteki amerikai munkanélküliségi adat előtt − véli Bámli. A héten eddig megjelent amerikai adatok alapján nem lett tisztább a kép, nem lehet még egyértelmű következtetéseket levonni a Fed várható lépéseivel kapcsolatban; így nőtt a bizonytalanság, ami tovább mérgezte a lelkesedést a kockázatvállalás oldalán. Ez okozta azt is, hogy az euró/dollár árfolyamban nem volt nagy mozgás. Bár az utóbbi időben többen nyilatkoztak a negatív európai kamat esetleges bevezetéséről, ennek Bámli szerint nincs sok esélye. Abban is megegyezik mindkét szakértő véleménye, hogy hosszabb távon inkább a dollár erősödése a valószínűbb, hiszen rosszabbak az eurózónás kilátások. A mostani erősödés akár az 1,32-es szintig kitarthat − itt lehet ugyanis technikai alapon egy erősebb ellenállás −, ahol már jó eséllyel fordulat jöhet.

Márpedig a dollár erősödése alapvetően nem javítja a forint kilátásait, sőt amennyiben valóban további 100 bázispontos kamatcsökkentés jön, az sem biztos, hogy jót tesz a magyar devizának. A rossz hangulatban magyar szempontból még egy fontosabb mozzanat van. A piacon újra erősödni kezdett a frank és az 1,26 feletti szintekről 1,23 közelébe jött vissza az euróval szemben. Pánikról ugyanakkor Bámli szerint egyelőre nincs szó a forint esetében, nem nyíltak jelentősebb új pozíciók a magyar deviza ellen, inkább csak sokan óvatosságból zárhatták vételi pozícióikat. Mindenesetre a forint a frankkal szemben újra 240 fölé szaladt, és ha az euróval szemben áttöri a 300-as szintet, akkor újra visszamehet 250 környékéig a frankkal szemben is.

Kép: Napi grafikonok

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!