A pozitív eredmény elsősorban a gázüzletág nagymértékben csökkenő veszteségének volt köszönhető (8,7 milliárd forint az utolsó negyedévben), de természetesen szükség volt hozzá a kutatás-termelési üzletág 67,2 milliárdos és a feldolgozás és kereskedelemi üzletág 69,3 milliárdos eredményére is. Ezek együtt tudták ellensúlyozni a gázüzletág 119,7 milliárdos éves veszteségét, amelyhez segített még a forinterősödésből adódóan jelentősen csökkenő pénzügyi veszteség is. A pozitív eredményhez hozzátartozik, hogy az elmúlt negyedévben a Molt nem terhelte a gáz előre betárolásának és a rajta levő veszteség azonnali leírásának terhe, sőt jórészt olyan gázt adott el amelyre korábban már 14,5 milliárd forint veszteséget elszámolt. A következő negyedévben ilyen vesztesége feltehetően lesz még, hiszen az első negyedévben újraindul a gáz betárolása. Mindennek ellenére a jó hír mellé egyértelműen pozitív kilátások társulnak, hiszen a Mol gázüzletága legalábbis éves szintén az idén várhatóan már nem lesz veszteséges, miközben két másik üzletága 136 milliárdot meghaladó (igaz az előző évhez képest csökkenő) eredményt produkált. Nagy kérdés persze ebben a helyzetben, hogy a gázüzlet sokat hangoztatott ám annál akadozóbb értékesítése végül milyen áron és mikor fog megtörténni. Hiszen a társaság számára egyfelől várhatóan nagy bevételt eredményezhet, ugyanakkor már nem egy veszteséget hanem vélhetően nyereséget hozó üzlettől való megválást jelent majd.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!