A cég az első három hónapban 459 millió forintnyi mínuszt termelt, ami ugyan kisebb az előző negyedév veszteségénél, azonban a tavalyi első negyedévének több mint kétszeresére rúg. A Globusnál az első negyedévben - mint általában - készletleépítés folyt, azonban a tavalyi drága készletek csak veszteséggel voltak eladhatók. A tavalyi jobb számokat egyébként ez magyarázza, 2004-ben még 2003-as készletek kerültek piacra. Az árbevétel 7,1 milliárd forint lett, ami nagyjából megegyezik a tavalyival, azonban összetétele merőben különbözik attól. Jelentősen növekedtek ugyanis az exporteladások, s visszaesett a belföldi értékesítés. Ebben szerepet kapott, hogy a belföldi közvetítőknel való kiszállítások météke csökkent, helyette közvetlen exportszállítások történtek, de fontos tényező a nyugat-európai eladások növekedése a piacszerző akciók következtében (pld. múlt évi osztrák akvizíció). Az orosz piacon kedvező változásokat említ a jelentés, több vevővel sikerült áremelést elérni, sőt egyes FÁK-beli partnerekkel a dollárelszámolásról áttért a cég az euró alapúra. Az üzemi veszteség 383 millióra nőtt a tavalyi 100 millió forintról, a pénzügyi műveletek 100 milliós mínusza változatlan maradt, így a közel félmillárdosra dagadt veszteség növekedésének oka kizárólag működési okokra vezethető vissza, nincsenek benne egyszeri tételek. Elvileg, ha a Globus a 600-700 millió forintos veszteségtervét tartani akarja, akkor negyedévről negyedévre csökkenő veszteségről kéne beszámolnia részvényeseinek, sőt az év vége felé már nyereséget is kéne termelnie. Azt, hogy ez sikerül-e azonban vélhetően csak fél év múlva lehet megállapítani a számokból.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!