A NAPI Gazdaság cikke. Az OTP Magánnyugdíjpénztár a kötelezően előírtnál egy évvel korábban, 2008. január 1-jével elindítja a választható portfóliós rendszert, amely lehetővé teszi, hogy a tagok az általuk kiválasztott kockázatú befektetési csomagnak megfelelő várható hozam mellett fektessék be pénzüket - jelentette be lapunk előzetes értesülésének (Napi Gazdaság, 2007. szeptember 11.) megfelelően a társaság. A jogszabály szerint a tagok három befektetési csomag közül választhatnak. A legfeljebb tízszázalékos részvényarányt tartalmazó "klasszikus" portfólió azoknak ajánlható, akik öt éven belül mennek nyugdíjba. Akiknek a nyugdíjazásáig tizenöt évnél kevesebb van hátra, azoknak a 10-40 százalék közötti részvényarányos "kiegyensúlyozott" csomag javasolt. A pénztár gyorsaságát azzal indokolta, hogy nemzetközi tapasztalatok is azt mutatják, eredményesebb a vagyonkezelés, ha a pénztár a befektetéseket a pénztártagok életpályájához, hozamelvárásához és kockázatvállalási hajlandóságához igazítja. Az OTP modellezte, hogy a magánnyugdíjpénztár által kínált választható portfóliókban hogyan alakult volna a nyugdíjcélú megtakarítás értéke, ha már tíz évvel ezelőtt lehetőség lett volna a portfólióválasztásra. Választható portfóliót kínál január 1-jétől várhatóan még az Aegon és a Honvéd magánpénztár.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!