A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A BUX index a csaknem egy éve tartó, 20 000 és 24 500 pont közötti gyötrő sávozásában a jelek szerint inkább a sáv alja felé vette az irányt az elmúlt hetekben. A mutató május végén végképp elbúcsúzott lefelé a sávon belül november elején elindult emelkedő trendtől. A két mozgását addig meghatározó trend, a középtávú emelkedő és a rövidebb távú, április eleje óta tartó csökkenő trend közül egyelőre utóbbi bizonyult erősebbnek. Kész alakzat egyelőre nem fedezhető fel az index grafikonján, leszámítva az áprilisi csúcson kialakult dupla tetőt, az abból számolt célárfolyamot azonban már május végén teljesítette az index. Így a további mozgás tekintetében az a szabály a meghatározó, amely szerint a jelenleg érvényes trend létezését kell feltételezni mindaddig, amíg ellenkező jelzés nem érkezik. Így a csökkenő trend lehet a meghatározó a következő időszakban, mindaddig, míg a 23 500 pontnál kialakult előző csúcsot nem tudja meggyőzően átvinni az index.

A mutató jelenleg a 22 800 pont körüli 200 napos mozgóátlag alatt tartózkodik, egy ilyen hosszú oldalazó mozgásnál azonban ez az átlag nem bír kiemelt jelentőséggel. Lefelé támaszszintek a mutató értékében a 22 123 pontos május végi és a 21 800 pontos március közepi szintek lehetnek, míg felfelé ellenállást a csökkenő trendcsatorna teteje 23 120 pontnál és a 200, illetve az  50 napos mozgóátlag jelenthetnek 22 800 és 23 400 pontnál.

Az oldalazó mozgáson belül a vezető részvények merőben eltérő képet mutatnak. A Mol meredeken zuhan, amióta meglátogatta rövid távú csökkenő trendcsatornájának tetejét 23 850 és 24 000 forint környékén, a tegnapi nagy esést hozó kereskedés folyamán ennek a csatornának az aljára érkezett, immár túladott állapotban, esése egyelőre átmenetileg ezúttal a november végi−április eleji emelkedő trend 61,8 százalékos Fibonacci-szintjénél állt meg, ami egyben egyéves emelkedésének 50 százalékos helyettesítési szintjét is jelenti, mellesleg a február eleji mélypont szintje is, ami technikailag újabb támaszt erősítő jelzés lehet. Egyéves emelkedő trendcsatornájának alja valamivel 20 000 forint felett található, s egyelőre nem jelenthető ki egyértelműen, hogy nem ez lesz-e a most elindult mozgás célja.

Az OTP az elmúlt héten szépen csendesen kioldalazott emelkedő trendcsatornájából. A csatorna töréséből számolt célárfolyam a csatorna aljától számolt 500 forintos távolságot ad. Ez jelen esetben 5300 forintot jelentene, azonban addig támaszok sora várhatja a bankpapírt, nagyjából 150-200 forintos távolságra egymástól. Erőre kapott viszont az elmúlt napokban a Richter és a Magyar Telekom is. A gyógyszeripari részvény tegnap már az október eleje és 49 000 forint óta tartó csökkenő trendcsatornájának tetejét támadta, sőt, ha osztalékkal korrigálnánk árfolyamát, akkor immár felette is zárt. Meggyőző trendfordulóról egy 37 000 forint feletti zárás esetén lehetne beszélni a részvény esetében.

A Magyar Telekom tegnapi teljesítményével egy százalékkal áttörte 575 forintos ellenállási szintjét, a következő akadály − ha folytatódik a jó széria − 600 forintnál várja a részvényt. Itt található ugyanis az emelkedő csatorna teteje, és ha osztalékkal korrigáljuk a grafikont, korábbi mélypont is akadályozhatja a felfelé utat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!