Öt százalékos árbevétel és EBITDA növekedéssel számol idén a Rába vezetése - közölte a Rába első negyedéves gyorsjelentésében. Ez a tavalyi adatokból kiindulva 35,5 milliárd forintos árbevételt és 3,3 milliárd forintos EBITDA-t jelentene 2010-re. Ehhez persze az első negyedéves teljesítménynél jobbat kell majd nyújtania a gépipari cégnek, az év első három hónapjában mindössze 7,89 milliárd forint bevételt és 549 millió forintos EBITDA-t termelt a csoport. Ez bevétele szintjén 18,4 EBITDA-ban 57 százalékos elmaradás 2009 első negyedévéhez képest. A gyengébb árbevételi adatokban nagy szerepet játszik a forint bázisidőszakhoz mért erősödése, a tavalyi első három hónapban nagyjából 30 forinttal magasabb euró és dollárárfolyam mellett működött a cég.



Az üzemi veszteség 44 millió forint lett a tavalyi félmilliárdos plusz után, az üzletágakat tekintve csak a futómű volt mínuszos operatív szinten, a jármű üzletág 146 millió forintos nyereséget termelt (ez plusz 100 millió forint), az alkatrész üzletág 2 millió forintos pozitívuma hajszálnyival maradt a nulla vonal felett. Nettó eredmény szintjén brutális a javulás a cégnél, a válság közepén a nem realizált hatalmas hedge pozícióknak köszönhetően 10,3 milliárd forint volt a mínusz (a tavalyi első negyedéves gyorsjelentésben ebből csak 2,8 milliárd forint szerepelt, most azonban a bázisadatokban már 10,3 szerepel), most 398 millió forintos profittal dicsekedhet a cég. Ebből 660 millió forint a nettó pénzügyi eredmény, ebből 444 millió forint részesdések árfolyamnyereségéből jön, ami jórészt a Busch-Rába Öntöde 2,5 százalékos üzletrészének eladásából származhat. A társaság ma tart tájékoztatót idei terveiről és az első negyedéves folyamatokról.


A Rába első negyedévére a Concorde által készített előrejelzésben szereplő árbevételi adattól 200 millió forint volt az elmaradás, az EBITDA 20 millió forinttal marad el attól, a nettó eredmény viszont 250 millió forinttal magasabb lett.

A gyorsjelentés .pdf formátumban innen letölthető

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!