Gyengébb a forint, felrántották az eurót Nowotny szavaira

Tegnap az MNB-re is kivetett tranzakciós illeték ECB-kritikája, ma pedig az euró dollárhoz mért esése gyengítette a forintot, amely így a régiós devizákkal együtt mozog.
NAPI, 2012. július 25. szerda, 09:37
Fotó: Napi.hu

Reggel 1,2055-ig süllyedt az euró dollárjegyzése a bankközi devizapiacon, ami régiónk devizáit is magával húzta. Kora délelőtt ugyan 1,21 fölé korrigált a keresztárfolyam az Európai Központi Bank  (ECB) igazgatótanácsának osztrák tagja, Ewald Nowotny (képünkön) Bloombergnek adott nyilatkozata után. Nowotny ugyanis közölte, élénk viták folynak arról, hogy az ESM-nek banki engedélyt adjanak (ettől a németek korábban mereven elzárkóztak). Amennyiben a mentőalap banklicenszet kapna, hozzá is férhetne az ECB forrásaihoz, így pedig enyhülhetnének azok az aggodalmak, hogy a már rendelkezésre álló 500 milliárd eurós kerete elégelennek bizonyulhat, ha Spanyolország vagy Olaszország is segítséget kér.

Ezt a felrántást a térségi fizetőeszközök már nemigen követték - tájékoztatott Ruzsonyi Ákos, a Commerzbank üzletkötője. A forint gyengülése már kedden elindult, méghozzá az MNB-re is kivetett tranzakciós illeték ECB-kritikája nyomán. Fél tíz előtt az euró 290,50 forintot és 4,22 zlotyt ért, a dollár egysége 240, a svájci franké 241,90, az angol fonté 372,70 forinton állt, 100 japán jent 306,90 forintot adtak. A szakember hozzátette: a nap folyamán várhatóan a külföldi események fogják meghatározni az árfolyamokat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK