A forint több kedvezőtlen nemzetközi devizapiaci tényező együttes hatására gyengül. Az intézményes befektetők dollár befektetésekből "menedék deviza" eszközökbe áramoltatják át nagy tételekben likvid befektetéseiket, ami gyengíti a dollárt, viszont erősíti a svájci frankot és a japán jent. Ugyanakkor az euró is gyengül, tükrözve az euróövezet pénzügyi stabilitásával szemben alig egy héttel a második görög segélycsomag elfogadása után ismét fokozódó kétségeket.

A két tényező konkrét oka, hogy csütörtök éjszaka a washingtoni képviselőház elhalasztotta a szavazást az államadósság-limit megemeléséről, illetve a Moody's leminősítést valószínűsítő figyelőlistára vette a spanyol szuverén adósbesorolást. A csütörtöki olasz kötvényaukció kiábrándító eredménye láttán fokozódott az euró befektetések felszámolása, a felszabadított összegek áthelyezése más eszközökbe.

A piacokon az elkövetkező napokra ennek a folyamatnak a folytatódását, a menedék befektetési eszközök iránti kereslet fokozódást, árfolyamaik erősödését jelzik előre.

Az eurót péntek délelőtt fél tíz után 269,50 forinton jegyezték a csütörtök délutáni 268,19 forint után.

A dollárt 188,68 forinton jegyzik 1,4291 dolláros euró árfolyam mellett. Csütörtök délután a dollárt 187,86 forinton, az eurót 1,4288 dolláron jegyezték.

A svájci frank árfolyama 235,58 forint a csütörtök délutáni 234,07 forint után. A svájci frank a múlt héten hétfőn érte el történelmi árfolyam rekordját 238,46 forintos jegyzésen.

Száz japán jent 243,25 forinton jegyeznek 241,28 forint után.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!