A piacok a havi amerikai munkaerőpiaci adatokra várnak. A foglalkoztatottság alakulásának nagy jelentősége van az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatpolitikája szempontjából. A héten nagyon vegyes munkaerőpiaci adatok érkeztek, és elemzők kétlik, hogy hamarosan folytatódna a kamatemelési ciklus.

A befektetők kerülik a kockázatokat, a vállalati jelentési szezon néhány nagy csalódást okozott, és a globális gazdaság teljesítménye is egyre langyosabb. A piacok az amerikai munkaerőpiaci adatokon kívül az EU kiskereskedelmi beszerzésimenedzser-indexére figyelnek.

Csütörtökön vegyesen zártak a főbb európai tőzsdék. A londoni FTSE-100 index 0,09 százalékkal, a frankfurti DAX-30 pedig 0,24 százalékkal emelkedett, a párizsi CAC-40 viszont 0,11 százalékkal csökkent.

Ázsiában a legtöbb piac három napos ünnep után pénteken nyitott ki először. Tokióban az amerikai gazdaság alakulását övező aggodalmak miatt rossz volt a hangulat. A Nikkei-225 0,72 százalékkal csökkent, noha az eladói nyomást enyhítette, hogy a jen gyengült, javítva a japán exportgazdaság versenyképességét.

A Shanghai Composite Index 1,9 százalékkal, a hongkongi Hang Seng 1,3 százalékkal esett. Kínában egy jelentős műtrágya-gyártó nem tudta törleszteni kötvény-adósságát, és elemzők attól tartanak, hogy sok vállalat kénytelen lesz értékesíteni részvényportfólióját, hogy törleszteni tudjon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!