A legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300 indexe 0,53 százalékkal, az euróövezet blue chipjeit tartalmazó Euro STOXX 50 pedig 0,67 százalékkal ment le.

A bankrészvények piacát csak átmenetileg nyugtatta meg az európai banki stresszteszt eredménye, amely szerint a rendszerszinten fontos európai bankok zöme talpon maradna.

A bankpapírok az összes vezető tőzsdén estek. Milánóban a nagy olasz bankok árfolyama zuhant, sajátságos módon csak a Monte dei Paschi di Siena zárt nyereségben, amely a legrosszabb eredményt produkálva megbukott a stresszteszten. A piac viszont jól fogadta a bank szanálására kidolgozott tervet.

A makromutatók közül hétfőn a beszerzésimenedzser-indexek felé fordult a figyelem. A mutatók azt jelzik, hogy a Brexit következtében az euróövezetben, de még jobban Nagy-Britanniában júliusban lanyhult a feldolgozóipar teljesítménye, és lassulást jelez az amerikai ISM-index is. Mindez nem javította hangulatot, és valószínűleg jócskán kitolta az amerikai kamatemelés várható időpontját.

Pénteken nyereséggel zártak a vezető európai tőzsdék. Az FTSE-100 0,05 százalékkal, a DAX-30 0,61 százalékkal, a CAC-40 pedig 0,44 százalékkal emelkedett. Az FTSE Eurofirst 300 0,68 százalékkal, az EuroStoxx50 pedig 0,83 százalékkal ment föl.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!