A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,43 százalékos emelkedéssel, 33 973,59 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 2,6 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen változtak a pénteki záráshoz képest - írja az MTI.

Történelmi csúcs közelében zárt a BUX, ami nagyrészt az OTP árfolyamának közel egy százalékos emelkedésének köszönhető. Ezzel a bankpapír a vezető részvények közül is a legjobban teljesített - mondta Czinkotai Norbert, a KBC Equitas elemzője az M1-en.

Az OTP számára pozitív üzenet volt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, a parlament tavaszi ülésszakát megnyitó napirend előtti felszólalásában kedvezően értékelte a magyar gazdaság helyzetét, az idei és jövő évre is 4 százalékot meghaladó GDP-növekedést prognosztizált, miközben a költségvetési deficit 2,4 százalék közelében maradhat - részletezte a bankpapírra ható híreket az elemző.

A Mol 70 forinttal, 0,34 százalékkal 20 800 forintra erősödött, 351,0 millió forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 95 forinttal, 1,03 százalékkal 9296 forintra nőtt, forgalmuk 1,2 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama nem változott 522 forintot ért, forgalma 519,2 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 10 forinttal, 0,15 százalékkal 6630 forintra csökkent, a részvények forgalma 418,0 millió forintot ért el.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1965,43 ponton zárt hétfőn, ez 2,99 pontos, 0,15 százalékos csökkenés a pénteki záráshoz viszonyítva.

Vegyesen zárás Nyugat-Európában

Túlnyomórészt emelkedéssel fejezték be hétfőn a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék irányadó indexei - írta az MTI. A befektetők a friss gazdasági adatokat és vállalati gyorsjelentéseket tanulmányozták, de óvatosak maradtak Donald Trump amerikai elnök gazdaságpolitikájának bizonytalanságai miatt, ráadásul nemzeti ünnep miatt a New York-i tőzsde zárva tart.

A frankfurti DAX-index 0,61 százalékkal emelkedett, míg a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,21 ponttal csökkent, gyakorlatilag stagnált, a párizsi CAC-40 index pedig 0,08 százalékkal esett.

A nap nyertesei a távközlési cégek és a bankok voltak. A Deutsche Telecom árfolyama 3,2 százalékkal nőtt azokra a jelentésekre, miszerint a Softbank japán távközlési vállalat kész átengedni a Sprint amerikai mobilszolgáltató feletti ellenőrzést a német székhelyű cégnek.

A Royal Bank of Scotland brit bankcsoport majdnem 7 százalékkal drágult azon hírek nyomán, hogy mégsem adja el a kis- és középvállalkozásokra szakosodott üzletágát, a több mint 300 fiókkal rendelkező Williams & Glyn nevű egységét.

Az angol-holland Unilever viszont a nap veszteseként 5,15 százalékos mínuszban, 42,50 eurón zárta a napot az amszterdami tőzsdén, miután elutasította a Kraft Heinz Co. amerikai élelmiszeripari óriás 143 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatát. Az Unilever napi mélypontján 9 százalékos mínuszban, 41,10 eurós árfolyamon forgott.

A nemzetközi devizapiacon egy euróért 1,0623 dollárt adtak kora este, 0,08 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

Az arany unciánkénti ára áprilisi szállításra 10 centtel, 12395,20 dollárra nőtt a New York-i árupiacon.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, a Brent és a WTI ára emelkedik. Az északi-tengeri Brent áprilisi szállításra hordónként (159 liter) 56,17 dollárba került, 36 centtel, 0,65 százalékkal drágult az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében. A New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate amerikai könnyűolajfajta ára áprilisi szállításra hordónként 22 centtel, 0,41 százalékkal, 54,00 dollárra nőtt - írta MTI.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!