Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Richter konszolidált árbevétele (323,875 milliárd forint) az első három negyedévben 3,1 százalékkal, 10 milliárd forinttal csökkent 2017 azonos időszakához képest. A harmadik negyedévi számokban már nyomot hagytak a korábban jelezett bajok, az európai gyógyszerhatósági (PRAC) tiltás miatt a méhmióma kezelésére szolgáló Esmya árbevételének kiesése és a romániai nagykereskedelmi engedélyek visszavonása - kezdte beszámolóját Orbán Gábor.

Az Esmya európai tiltása az előző évhez képest  45,5 millió eurós visszaesést, a romániai nagykereskedelmi értékesítés átmeneti kimaradása 22 millió eurós csökkenés hozott. Ugyanakkor az USA-ban jól hasított a Richter innovatív antipszichotikuma, a cariprazine hatóanyagú Vraylar, a forgalom után elszámolt royalti bevétel 20 millió euróval haladta meg az egy évvel korábbit, a kínai piacon pedig 7,8 millió eurós növekedést sikerült elérni, ám ezt a növekedést Orbán Gábor nem tartja fenntarthatónak.

Az euróban kifejezett bruttó fedezet 1,2 százalékkal (596,5 millió euró) csökkent, a fedezeti hányad 110 bázisponttal emelkedve 58,4 százalékot tett ki. Az üzemi eredményhányad 15,9 százalékot tett ki az első háromnegyed évben.

Ez történt a harmadik negyedévben

Orbán Gábor a harmadik negyedév kiemelt eseményei között említette, hogy miután az amerikai gyógyszerhatóság egyelőre nem adta meg az engedélyt az Esmyara az USA-ban, amerikai partnerük, az Allergan egyeztetéseket kezdett. A szakértő csapat és a hatóság egyeztetésére decemberben kerül sor, ennek az eredményétől függ az Esmya amerikai bevezetése.

A romániai nagykereskedelmi cég összes telephelye és raktára szeptemberben visszakapta az engedélyeket, a kereskedés megindult, a kéthavi leállás azonban 40 millió eurós kiesést hozott az alappályához képes, ami jelentős mértékben rontotta az árbevételi számokat.

Egy új hormonális fogamzásgátlóról licence  és szállítói megállapodást kötött a Richter a Mithra belga vállalattal.

A régiós piacokról szólva Orbán Gábor kiemelte, míg az amerikai és kínai forgalom súlya növekedett az orosz piacé csökkent, s az Esmya miatt szintén mérséklődött,18-ról 16 százalékra a nyugat-európai piac részesedése. Az EU15 (nyugat-európai régió) árbevétele 15,7 százalékkal csökkent, a  kelet-európai piacon viszont az Esmya kiesését a Bemfola és a fogamzásgátlók forgalmának növekedése részben kompenzálta.

Az orosz piacon a Richter nagyjából tartotta a pozíciót rubelben, azonban a nagykereskedelmi szegmens ellátási láncaiban meglévő problémák óvatosságra intenek - hangsúlyozta Orbán Gábor.

Így zárulhat 2018

A várakozásokról szólva Orbán Gábor kiemelte: rengeteg időt veszítettek az Esmya korlátozás miatt a nyár folyamán. Miután a PRAC döntés nem csak a gyártást és a kiszállítást korlátozta, hanem az orvoslátogatást is, ami csak augusztusban indulhatott újra. A szeptemberi adatokból ugyan már látszik egyfajta feltámadás, de erre az egyetlen adatra még nem lehet tendenciát illeszteni - fogalmazott a vezérigazgató. Míg korábban a tavalyi forgalom felénél nagyobbra saccolták a visszaesést, a jelenlegi prognózis az Esmya 2017-es árbevételének harmadával számol 2018-ra.

A teljes árbevételt illető előrejelzésben még mindig nagy a bizonytalanság - hangsúlyozta Orbán Gábor. Mindent egybevetve a magyar belföldi árbevétel 2 százalékos növekedésére s a kelet-európai piac stagnálására számít a társaság. A nyugat-európai piacon, harmadára mérséklődő Esmya forgalom mellett 15 százalék lehet a csökkenés, az orosz piacon stagnálást jósolnak lefelé mutató kockázatokkal. A nagyon magas bázis és az előszállítások miatt 20 százalékkal csökkenhet az ukrán piac.

Kína a Richter negyedik legnagyobb piaca, amelyen viszonylag szűk termékportfólióban nagyon szép növekedést sikerül elérni, idén további 5 százalék lehet a bővülés. Azonban már körvonalazódnak a gyógyszerköltési limitek, amelyek hosszabb távon mérséklik a forgalom erősítését.

Az USA piacán nagy siker a cariprazine, a számokkal a partner Allergan is elégedett, sztárterméküknek tartják, a felfutó szakaszt pedig tovább erősítheti, ha az amerikai gyógyszerhatóság bipoláris depresszió indikációra is engedélyt ad. Felfutóban van a fogamzásgátlók forgalma, a szteroid hatóanyag forgalom azonban csökken, így az amerikai forgalom (a Vrylar nélkül) 15 százalékkal eshet.

A bruttó fedezeti hányad 58 százalék körül alakulhat, korábban 57-58 százalék közé várták, a várható üzemi eredmény hányadot 14-15 százalék közé emelik

A csoport szintű konszolidált forgalom Esmya nélkül, magas bázis mellett, az év egészére nézve nagyjából stagnálni fog, harmadára zsugorodó Esmya árbevétellel számolva, euróban 6 százalékkal csökkenhet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!