A száguldó energiaárak, az elszomorító makrogazdasági adatok és a folytatódó hitelpiaci bizonytalanság mellé ezen a héten egy további tényező, a vállalati gyorsjelentési szezon sorakozhat fel, ami elveheti a befektetők kedvét a részvényvásárlástól. Az időszak nem hivatalos kezdetét hagyományosan az Alcoa alumíniumipari óriás számai jelentik, amelyek holnap jelennek meg, de e hét péntekén adja közre második negyedéves adatait a General Electric is. Már ez a két cég megmutathatja, mi várható több száz társuktól - tartják az elemzők. Nem pusztán az elmúlt három hónap teljesítménye okozhat csalódást, de a második félévre vonatkozó előrejelzések is. A szakértők nem hisznek azokban az optimista kommentekben, amelyek szerint "a legrosszabbat már letudtuk". Senki sem tudja meddig lassulhat még az USA gazdasági növekedése vagy fordulhat recesszióba a bővülés. Előrejelzések szerint az S&P-500 index kosarában lévő társaságok második negyedéves összesített nyeresége 10 százalékkal marad majd el a tavaly ilyenkor regisztrálttól. Főként a bankoktól és a brókercégektől várhatók kiábrándító számok. A Merrill Lynch és a Citigroup, Amerika legnagyobb pénzintézetei várhatóan milliárdokat írnak le. A pénzügyi szektor tavaly 60,7 milliárd dollárral járult hozzá az S&P-cégek profitjához, ami idén 24,6 milliárdra zuhanhat. Van olyan értékelés, amely szerint a bankok és a brókercégek nélkül 9 százalékkal nőne az index vállalatainak nyeresége a második negyedévben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!