A legújabb híradások szerint a lengyel kormány határozatlan időre felhagy azzal a tervével, miszerint az 5 milliárd eurós államadósságát euró- és jenalapú államkötvényekkel újítsa meg. Varsóban korábban azt tervezték, hogy a 2009-ben lejáró államadósság-állományt még az idén lefedik a már kipróbált állampapírokkal - írta a Bloomberg. A lengyel pénzügyminiszter közlése szerint csak jövőre folytatódhat az euró- és jenalapú állampapír-kibocsátás Lengyelországban azt követően, hogy a hitelválság begyűrűzése a befektetők visegrádi országba vetett bizalmát is jócskán megingatta. Bár az eredeti tervek szerint még az idei év utolsó negyedévében megkezdődtek volna az állampapír-aukciók, melynek révén Lengyelország megújíthatta volna 5 milliárd eurós, jövőre lejáró adósság-állományát, ám úgy tűnik, ennek most csak az elvi lehetősége adott. A lengyel pénzügyminiszter beszámolója szerint ugyanis a kötvénykibocsátást a gyakorlatban sem a hitellehetőségek beszűkülése, sem a zloty elmúlt időszakban tapasztalt, euróval szembeni 25 százalékos leértékelődése nem támasztja alá. Lengyelország júliusban még sikerrel dobott piacra 2 milliárd euró értékben 10 éves lejáratú euró-alapú államkötvényt, mindössze 0,6 százalékponttal a benchmark-érték felett, egy hónappal korábban pedig 25 milliárd jennyi 30 éves lejáratú jen-alapú állampapírt értékesítettek. Mára azonban, azt követően, hogy a hitelválság hatásai a feltörekvő piacokat is elérték a lengyel állampapírok hozamai közel 3 százalékponttal emelkedtek. (Összehasonlításképp a 10 éves lejáratú magyar államkötvények hozamai a július és december közötti időszakban mindössze 44 bázispontot emelkedtek.) Épp ezért a pénzügyminisztérium úgy döntött, polcra rakja a kibocsátási terveket, mondván: a lengyel államadósság megújításával így sem lesznek problémák.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!