A Napi Gazdaság cikke

A BUX lényegében az év eleje óta emelkedő trendben halad, ami az indexet egy emelkedő ék alakzatból "hamis" irányba vezette ki. A mozgás 23 100 pont közelében ismét elakadt, a növekedést támogató trend viszont nem szakadt meg. Az emelkedés folytatódásához még a héten 23 100 feletti zárásokat kellene látnunk. Ez esetben a kurzus a 23 850-es szintet veheti célba.

Valószínűbb azonban, hogy a BUX visszateszteli a hosszú távú - tavaly márciustól induló - csökkenő trend vonalát. A mozgás azonban két negatív következménnyel járna: megtörne az aktuális emelkedő trend 22 600 alatti zárásokkal, illetve az index visszaesne az ék területére, ami igazolná, hogy a jelenlegi helyzet egy hamis irányú kilépés volt.

A helyzet kulcsa a hosszú távú trend sikeres visszatesztelése - erről akkor beszélünk, ha az index nem zár két egymást követő napon alatta. Ha a hosszú távú trend tesztje sikeres, akkor a BUX ismét emelkedésnek indulhat. Ha nem, akkor az ék győzött és az indexre 21 400 közelébe történő csökkenés vár. Addig leginkább a 22 200-as támasz jelenthet esélyt.

A Mol árfolyama 22 500 közelében nagyobb pihenőt vesz. A trend, amely eddig az emelkedést támogatta, még ép. Megtörésére csak 21 650 alatti zárások nyomán lehet számítani. Ebben az esetben a tipikus egyharmados korrekció célja 21 320, a kétharmadosé 20 500 forint. Miután az Elliott-hullámok alapján még mindig a harmadik hullámot rajzolja az árfolyam, 21 320 közeléből újabb emelkedés indulhat, s így az ötödik hullám és a teljes ciklus vége 24 130 közelében lehet. Amennyiben az egyharmados támasz is sérül, úgy a kurzus ismét 20 300 forintra eshet vissza.

Az OTP emelkedése az 5800-as ellenállás közelében akadt el. A múlt év végén indult trend jelenleg még ép, és egy 5600-ra történő korrekciót is elbír. Amennyiben ennél a szintnél a vételi érdeklődés elégséges lesz, úgy az emelkedésnek újabb hulláma indulhat és a kurzust 6090 közelébe emelheti. Ezt a forgatókönyvet akkor érdemes felülvizsgálni, ha a jegyzés 5400 alatti zárásokat produkál.

A Richter árfolyama az elmúlt hetekben hármas alj alakú trendfordulót produkált. Ennek alapján a kurzus várhatóan tesztelni fogja a 42 000-44 000 közötti kereskedési sáv felső szélét adó ellenállási szintet. Amennyiben itt sikerül kitörnie, úgy a formából számíthatóan újabb 2000 forintos emelkedés várható 46 000 magasságába. Amennyiben a kurzus lefelé hagyná el a kereskedési sávot, úgy az árfolyam 41 000, illetve 40 000 forint közelében találhat támaszt.

Az Egis kurzusa az elmúlt napokban 20 500 közelében talált támaszt, ezzel a korábbinál alacsonyabb meredekségű, de még mindig emelkedő trendet jelölt ki. Innen a kurzus ismét tesztelheti a legutóbbi csúcsot 21 280 közelében. Ha viszont a frissen épített támasz elesik - ez 20 500 alatti zárásokat jelent -, az árfolyam 20 000 közelébe csúszik vissza ismét.

A Magyar Telekom részvényeinek árfolyama az 545 közelében lévő támaszról ismét emelkedésnek indult. A mozgás során a legközelebbi akadály 567 közelében van. A következő lépésben pedig 585-höz juthat el a kurzus. Ezt a forgatókönyvet csak az előbb említett támasz alatti zárások írhatják felül, amikor is az 525-ös szint ismételt elérése kerülhet napirendre.Háda Bálint
Quaestor, vezető elemző

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!