Hangos reccsenéssel szakad Ázsia

A pénteki mínuszos amerikai zárás után Ázsia tőzsdéi masszív zuhanással indították a hetet, a sort a Sanghai Composite vezeti közel 5 százalékos eséssel.
NAPI, 2009. augusztus 17. hétfő, 08:13


Az elmúlt időszak optimizmusa kételkedésbe látszik váltani. A befektetők tarthatnak attól, hogy igaza van az óvatosságra intő hangoknak, amelyek szerint túlságosan is előreszaladtak a tőzsdék, a valósnál jóval nagyobb gazdasági javulást beárazva.

Mindenesetre a sanghájin kívül a Nikkei 225 2,9, a hongkongi Hang Seng 2,65, az ausztrál ASX 1,5, a koreai Kospi pedig 2,8 százalékkal került lejjebb a múlt hét végi záráshoz képest.

Japánban az esés dacol a júniusi, vártnak megfelelő 0,9 százalékos negyedév/negyedév alapú GDP bővüléssel is. A profitrealizálási hullám az olajár 67 dollár alá mérséklődése miatt elsősorban a nyersanyag kitettségű vállalatokat érinti. Az olaj és gázkitermelő INpex például 5,1 százalékot vesztett értékéből.

A japán piacot figyelmen kívül hagyó, 2,2 százalékos mínuszt felmutató MSCI Asia Pacific Index is széles körű esésről tanúskodik. A pénzügyi szektor, az ipari termelő vállalatok, illetve bányatársaságok papírjai egyaránt szenvednek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK