A munkanélküliségi helyzet romlása után a német ipari termelés másfél éve nem látott mértékű visszaesése borzolta hétfőn a befektetői kedélyeket. A várt mérsékelt emelkedés helyett az ipari termelés októberben 2,1 százalékkal múlta alul a szeptemberit, a megelőző havi 0,6 százalékos csökkenés után. A telekomszektort a Cable & Wireless Plc rántotta a mélybe, miután részvényeinek árfolyama 42 százalékot esett arra a hírre, hogy a vállalat adósságainak besorolását bóvli kategóriába tette át a Moody's hitelminősítő. A jelenlegi kurzusnál az utóbbi 14 évben nem jegyeztek fel alacsonyabbat. Tovább rontotta az ágazat helyzetét, hogy az olasz kormány a héten eladja a Telecom Italiában meglévő 1,5 milliárd eurós pakettjét. A pénzügyi szektor papírjait az küldte meredek lejtőre, hogy a befektetők a Credit Suisse részvényének felhígulásától tartanak a társaság átváltható kötvényeinek kibocsátása miatt. A világ harmadik legnagyobb luxuscikk-gyártó vállalatának számító Gucci Group NV pedig jelentősen visszavett idei nyereség-várakozásából, amely a korábbi 2,6 dollár helyett most már csak 2,0 dollárra teszi az egy részvényre eső idei profitot. Jó hírrel hétfőn csak a BMW AG tudott szolgálni, aki bejelentette, hogy nőttek az eladásai, a német autógyár ugyanis az idei év első 11 hónapja alatt több gépkocsit értékesített, mint tavaly az egész év folyamán. A bővülés elsősorban a felfutó Mini-eladásoknak köszönhető, de jól fogynak az X5 sportautók is. A cég részvényeinek árfolyama a hírek ellnére is 2,4 százalékkal gyengült a frankfurti tőzsdén.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!