A Michael Cosciára kiszabott büntetés enyhébb annál, mint amit eredetileg az ügyészek kértek. Ők a New Jersey székhelyű Partners Energy cég tulajdonosát 7 év három hónapra szerették volna rácsok mögé juttatni. Cosciát azzal vádolták, hogy "spoofing" technikát alkalmazott kereskedése során. Ez abból áll, hogy hirtelen ajánlatok tucatjait helyezi el egy termék kereskedési könyvében azért, hogy valós kereslet vagy kínálat látszatát keltse, s ezzel a többi piaci szereplőt az indokolttól eltérő árakon való üzletkötésre bírja rá, s a piaci árakat a pozícióinak kedvező irányba térítse el. Az ajánlatokat ilyenkor a spoofing technikát alkalmazó még teljesülésük előtt visszavonja.

A bíró indoklása szerint Coscia havi átlagosan 150 ezer dolláros jövedelme megháromszorozódott abban az időszakban, amikor 2011-ben a spoofing technikát alkalmazta. Nehéz mással magyarázni tettét, mint a kapzsisággal - állt a bíró ítélethez fűzött indoklásában.

Coscia ügyvédje szerint fellebbezni fognak az ítélet ellen, védence az egész eljárás alatt tagadta, hogy bármi törvénybe ütközőt követett volna el. Sőt, az ügyvéd szerint a bíróságon nem sikerült meggyőzően bizonyítani azt sem, hogy ügyfele üzleteinek következtében bármely más befektető pénzt veszített volna.

Az ügyészek és a szabályozó hatóság abban bíznak, hogy a mostani ítélet elrettentő erővel bírhat a hasonló módszereket használó kereskedők számára. Coscia pere az első ilyen jellegű büntetőügy volt, amióta életbe lépett a befektetési bankok tevékenységét szabályozó Dodd-Frank törvény 2010-es módosítása, amely többek között a spoofing technikát is tiltja.

A piaci szereplők korábban meglehetősen szkeptikusak voltak a tekintetben, hogy valóban érvényt lehet-e szerezni a törvény új előírásainak, ez a szkepticizmus szerintem most már a múlté - mondta a Reutersnek Renato Mariotti, a korábban Coscia ügyével is foglalkozó egyik ügyész asszisztense. Szerinte hamarosan újabb hasonló ügyek kerülhetnek bíróság elé.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!