Három éve nem tapasztalt mélypontra süllyedt a befektetői bizalom az arany irányában - írja a Bloomberg. A hírügynökség által megkérdezett elemzők közül jelenleg több, mint kétszer annyian hisznek abban, hogy a nemesfém árfolyama csökkenni fog a következő héten, mint amennyien az árfolyam emelkedésében bíznak. A pesszimisták aránya a felmérésben utoljára 2010 februárjában volt ilyen magas az optimistákhoz képest.

A befektetők a különböző tőzsdén kereskedett termékeken keresztül összesen 179 tonna aranyat adtak el a múlt hónapban, s a hedge fundok aranyáresésre játszó pozícióinak értéke eközben a történelem során tapasztalt második legmagasabb szintre emelkedett az amerikai határidős kereskedési biztosság adatai szerint - áll a Bloomberg elemzésében.

Az arany árfolyama
Kép: Alfatrader

Az arany árfolyama a múlt hónapban zuhant hatalmasat, a kétnapos esés során 30 éve nem tapasztalt mértékben csökkent a nemesfém árfolyama. A Bloomberg által megkérdezett elemzők többsége szerint ezzel véget ért az arany 12 éve tartó emelkedő sorozata, annak ellenére, hogy a jelek szerint a világ vezető jegybankjai egyenlőre nem hagynak fel a korlátlan pénznyomtatás politikájával.

A fundamentális kép megváltozott - mondta a hírügynökségnek Ole Hansen, a Saxo Bank vezető árupiaci stratégája. A befektetői közösség, s a traderek még mindig azt keresik, hogy tudnának megszabadulni hatalmas aranykészleteiktől - tette hozzá. Az arany jelenlegi, 1475 dollár körüli unciánkénti árfolyama 12 százalékkal alacsonyabb év eleji értékénél, miközben a kurzus az elmúlt 12 év során több, mint hétszeresére emelkedett. A nemesfém kurzusa "hivatalosan" április 12-én kerül medvepiacba, miután korábban beállított 1900 dolláros csúcsához képest, több, mint 20 százalékot esett értéke.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!