Óriási a kereslet az Egyesült Államokban bármilyen olyan eszköz iránt, amely a nulla kamat környezeteben bármilyen értelmezhető hozamot kínál, s ez kezd elég veszélyes helyzetet teremteni. Az amerikai befektetők már a legkockázatosabb, tripla C besorolású vállalati bóvlikötvényeket is válogatás nélkül vásárolják, olyan alacsony hozamok mellett, mintha azokat kis működési kockázatú cégek bocsátották volna ki.

A kereslet hatására a Bank of America Merrill Lynch által számolt bóvlikötvény hozamindex 8,187 százalékra esett, ez rekord alacsony szintnek számít a mutató történetében. Az apadó hozamoknak következtében csökkenő finanszírozási költségek eközben jelentősen hozzájárulnak a vállalatfelvásárlások és fúziók piacának élénküléséhez.

A nagy kereslet a magas kockázatú adósságok iránt azt jelenti, hogy a befektetők egyre inkább felhalmozzák portfólióikban a jövőbeni kockázatokat - mondta a lapnak Kathleen Gaffney, a 700 millió dolláros Eaton Vance Kötvényalap portfólió menedzsere. A mostani vásárlók azonban alaposan megégethetik magukat, ha a kamatok egyszer emelkedésnek indulnak - tette hozzá.

A tízéves amerikai államkötvény hozama hétfőn 2,53 százalékra csökkent, szemben a tavaly év végi 3 százalékos értékhez, s már akkor is jelentősen alulmúlta a legtöbb elemző és befektető várakozásait. Eljön az a pont, amikor a helyzet tarthatatlanná válik - figyelmeztet a WSJ.

Eközben sok részvényalap-kezelő az év eleje óta folyamatosan építi le a kezelt portfóliókban a kockázatosabb, gyorsan növekvő cégek részvényeit, s kevésbé kockázatosnak tartott közszolgáltatói és távközlési részvényeket vásárol helyettük. Ezeket a stabil osztalékhozamoknak köszönhetően általában alacsonyabb kockázatú befektetésekként tartják számon.

Kétségbeesett vadászat folyik

A kockázatos kötvények iránti felfutó kereslet, s a nagyobb kockázatú részvényekkel kapcsolatos óvatosság jól tükrözi azt a környezetet, ahol a kamatok jóval tovább és jóval alacsonyabbra csökkentek, mint azt sokan várták. Amit látunk nem más, mint a kétségbeesett vadászat bármilyen pozitív hozamra - mondta Matthew Rubin, a 247 milliárd dollárt kezelő Neuberger Berman befektetési igazgatója.

Az amerikai államkötvény hozamok azt a várakozást tükrözik, hogy az amerikai növekedés nem indul be olyan gyorsan, mint azt korábban gondolták - tette hozzá. A piac most nem tart attól, hogy a Fed nagyon sietne a kamatemeléssel, ami a vállalati csődök emelkedéséhez is vezethetne. Ugyanakkor azt sem tartják valószínűnek, hogy az amerikai gazdaság ismét recesszióba süllyedne, ami szintén a vállalati csődök emelkedéséhez vezethetne.

Az alacsony kamatok mellett van egy másik tényező is, ami a bóvlikötvények iránti kereslet növekedéséhez vezetett: idén csökkent az amerikai államkötvény és a magas minőségű vállalati kötvénykibocsátások mennyisége és ennek következtében nőtt a bóvlikötvények és az amerikai államkötvények hozamkülönbsége. Ez a tripla C besorolású kötvények esetében jelenleg 6,97 százalékpont, ami ugyan emelkedés az idén elért 4,14 százalékponthoz képest, de ezt megelőzően 2007 novembere óta még erre a szintre sem volt példa.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!