A zárás utáni kereskedés adatai alapján 45,6 dollár körül nyithatnak a pénteken még 4,52 dolláron záró Citigroup részvények a New York-i Értéktőzsdén. A látványos drágulás oka, hogy a bank 10 az egy arányú részvényösszevonást hajt végre, ezzel jelenlegi a jelenlegi 29 milliárd darabról 2,9 milliárd darabra csökken részvényei száma.


A lépésre több együttes ok miatt szánta rá magát a válságban megtépázott hírnevű, s csak az állami segítségnek köszönhetőn talpon maradt bank. Egyrészt így lehetővé válik számára, hogy negyedévente legalább egy cent osztalékot fizessen részvényeseinek, s a negyedéves osztalékfizetés így tizedannyiba kerül. A másik fontos ok, a bank vezetése ettől a részvényeket vásárló befektetői kör megváltozását reméli. Számos amerikai intézményi befektető ugyanis nem vásárolhat a 10 dollár alatti áron forgó papírokból, ez ugyanis itt a bóvli kategóriát jelenti. Bár vannak ígéretes cégek részvényei is ebben az ársávban, azonban az ilyen részvényeknél rendszerint nagyobb a volatilitás és sokkal több a nagy százalékos elmozdulásra játszó spekuláns, mint a nagyobb értékű részvényeknél - írja a CNBC.

Elemzők ugyanakkor emlékeztetnek arra, hogy például a Bank of America részvényeinek árfolyama esett az egy a húsz arányú részvényösszevonás után 2009-ben, s az akció önmagában is kedvezőtlen üzeneteket hordozhat. Azt mutatja ugyanis, hogy a bank teljesítménye önmagától nem tudja kiemelni a papírt a 4-5 dolláros árfolyamsávból.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!