Hernádi fellebbezését ügyvédjei tették meg, mivel véleményük szerint téves a törvényi és ténymegállapítás - tájékoztatott a horvát média pénteken. A Zágráb megyei bíróság szeptember végén rendelte el Hernádi Zsolt letartóztatását azzal a váddal, hogy a Mol megvesztegetéssel szerzett meghatározó befolyást az INA horvát olajtársaság irányításában. Hernádi számára a fellebbezést az tette lehetővé, hogy Horvátország március elején módosította a letartóztatást elrendelő végzés alapjául szolgáló joganyagot - idézi a pénteki joganyagot a Jutarnji list, Hernádi ügyvédjére hivatkozva.

A védelem szerint kérdéses, hogy az adott helyzetben a fellebbezés mennyire hatékony jogi eszköz, mivel a bíróság korábban megalapozottnak tartotta a vizsgálati fogság elrendelését - jegyzi meg a Jutarnji list az indoklással kapcsolatban. Amikor tavaly ősszel a Zágráb megyei bíróság, a bűnözés elleni fellépést irányító horvát ügyészség (USKOK) javaslatára elrendelte Hernádi letartóztatását, egyben megnyitotta a lehetőségét az európai elfogatóparancs elrendelésére, nem kívánta vizsgálat tárgyává tenni Hernádi fellebbezését. Hernádi ügyvédjei ezért januárban alkotmányos jogorvoslattal éltek.

Az USKOK azután kérte Hernádi letartóztatását, miután Magyarország elutasította a horvátországi kihallgatásra vonatkozó kérvény kézbesítését. A lap szerint a magyarok felfüggesztették a vizsgálatot, mivel véleményük szerint a Mol vezérnek nincs köze a volt horvát miniszterelnök megvesztegetéséhez, amellyel összefüggésbe hozták, hogy a Mol megszerezte a többségi irányítási jogokat az INA-ban.

Zágráb még tavaly adott ki európai elfogatóparancsot Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen, aki októberben az Interpol vörös listájára is felkerült.

Idén februárban azonban a horvát bíróság, vádhatóság és a rendőrség tudta nélkül, a körözési parancs lekerült az Interpol nemzetközi körözési listájáról, mert az Interpol vizsgálat tárgyává tette a körözési parancsban megfogalmazott vádakat.

A nemzetközi rendőri szervezetnél az MTI-nek korábban elmondták, hogy Hernádi Zsolt esetét egy független bizottság vizsgálja.

A horvátok azzal gyanúsítják Hernádit, hogy 10 millió euró kenőpénzt fizetett Ivo Sanader volt horvát miniszterelnöknek azért, hogy az INA irányítási jogai a Molhoz kerüljenek, a Mol vezérigazgatója tagadja a vádat.

A horvát politikust nem jogerősen tíz év szabadságvesztésre ítélte a horvát bíróság.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!