Hernádi: nem Horvátország és Magyarország közötti ügyről van szó

A CNBC-nek nyilatkozott ma Hernádi Zsolt, aki beszélt a Mol-INA viszonyról és a magyarországi energiacégek állami tulajdonba vételéről is.
portfolio.hu, 2013. november 20. szerda, 11:40
Fotó: Napi.hu

Hernádi szerint az INA kapcsán nem Horvátország és Magyarország közötti ügyről van szó, inkább arról, hogy milyen modellben működtetik a Mol horvát leányvállalatát: az INA jelenleg piaci alapon működik, de a horvát kormány és egyes üzleti körök azt szeretnék, ha az INA állami vállalatként működne tovább - idézte a portfolio.hu a CNBC-t.

Hernádi a magyarországi energetika átalakulásával kapcsolatban elmondta, hogy vannak olyan energiavállalatok, amelyeknek a kormány felajánlotta, hogy megvásárolja a külföldi tulajdonosaiktól a részesedéseiket, amennyiben azok el kívánják adni. A CNBC azt kérdezte a riportban, hogy az energiacégek egyfajta államosítása nem visszalépés-e a kommunista időkbe, és nem kellene-e a piaci folyamatokra bízni a Hernádi úgy reagált, hogy az energetikai cégek privatizálása megtörtént az 1990-es évek végén és a 2000-es évek elején, de a rezsicsökkentések miatt egyes energiacégek nyilván nem elégedettek a jelenlegi helyzettel, a kormány célja pedig nem az államosítás, az állam csupán ajánlatot tett ezeknek a cégeknek, hogy megvásárolja őket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK