A magyar olajtársaság első embere több mint három órán át beszélt Ivo Sanaderről, a MOL-ról és az INA-ról a Legfelsőbb Ügyészség budapesti irodájában, november 29-én. Vallomásában Hernádi felvázolta az ügyészségnek az INA és a MOL közti kapcsolat teljes kronológiáját 1999-től 2009 végéig.

A Sanaderrel való első találkozásról Hernádi Zsolt azt mondta: "A légkör eléggé rideg volt. Sanader úgy gondolta, hogy az INA privatizációjának első lépése beszűkítette a kormánya mozgásterét. Az első találkozásunkat követően a viszonyunk valamelyest javult, de Sanader továbbra sem volt nyitott a MOL többségi részesedésszerzésére az INA-ban."

Végre kellett hajtani az INA privatizációs törvényét, miközben Sanadernek gondjai akadtak a Veterán Alap feltöltésével, amit részvények bevitelével lehetett megoldani. Emiatt azonban az állami részesedés az INA-ban 2007 végre 50 százalék alá esett.

Hernádi Zsolt elmondta, hogy Sanaderrel annak miniszterelnöksége alatt öt vagy hat alkalommal találkozott, valamint beszélt a Sanader lemondása utáni találkozásaikról is: "Sanader lemondása után nem szakadt meg a személyes kapcsolat. Sanader ugyanis tanácsadással kezdett foglalkozni, és emiatt hívott telefonon, néhányszor személyesen is találkoztunk. Semmilyen szerződéses vagy bármilyen jogviszony a MOL és Sanader között nem volt. Sanader segítséget, információt kért tőlem illetve hogy segítsek kapcsolatot építeni számára. A lemondását követően ezek a találkozók nem voltak hivatalosak, egyszer Magyarországon is találkoztunk. Ez mindig nyilvános helyen történt, étteremben illetve egyszer a HDZ párt épületében 2009 augusztusában vagy szeptemberében. Ezen a találkozón Sanaderen kívül még Damir Polancec, Ivan Suker és Jadranka Kosor kormányfő is jelen volt."


Sanader testőrökkel járt a találkozókra

Hernádi Zsolt beszélt még a Marcellino éttermben 2009 októberében történt találkozóról is, és megerősítette, hogy a Dioki vezérigazgatója, Jezic jelen volt a találkozón: "Sanader meghívására és kezdeményezésére jött létre ez a találkozó. Mivel én pont Zágrábban voltam azon a napon, és más üzleti megbeszéléseim is voltak, lehetőségem volt arra, hogy Sanaderrel is találkozzam. Robert Jezic is velünk volt egy ideig. Jezic azt javasolta, hogy a Dioki átvenné az INA tulajdonában lévő etán-szeparáló üzem irányítását."

Egy alapos belső elemzést követően 2009 decemberében, Robert Jezic negatív választ kapott, és ezt az elemzést, mely 2009 december 14-én készült el, eljuttatták a magyar ügyészségnek is.

A MOL Igazgatóságának elnöke visszaidézte azt is, hogy Sanader rendőrségi testőrökkel érkezett a találkozóra, amihez mint korábbi miniszterelnöknek joga volt.

A horvát politikai és társadalmi elittel való kapcsolatáról ezt mondta Hernádi Zsolt: "Az elmúlt tíz évben számos horvátországi üzletemberrel találkoztam, Jezicet is beleértve. Jezic fontos üzletember Horvátországban, nemcsak azért mert a leggazdagabb húsz között tartják számon, hanem mert Dioki az INA egyik legnagyobb vásárlója, de egyben adósa is."

A MOL mindig is az INA irányítását akarta

Rögtön a tanúvallomása elején Hernádi Zsolt elmondta, hogy az INA 25 százalék plusz egy szavazatnyi részvénycsomagjának a megszerzése csak az első lépésnek számított, a cél mindig is az volt, hogy a MOL üzleti befolyását növeljék az INA-ban. Aláhúzta, hogy minden ez irányú lépést a MOL a horvát kormánnyal egyeztetve tett meg.

Hernádi Zsolt az eljárás során vázolta továbbá a későbbi részvényvásárlások menetét, melynek nyomán a MOL az INA legnagyobb tulajdonosává vált, és hogy hogyan nem teljesült az gáz üzletág INA-ról való leválasztását előíró szerződés.

A Jutarni list lapban megjelent cikkel kapcsolatban a Mol az MTI-vel közölte: "A MOL megerősíti, hogy Hernádi Zsoltot több más személy mellett meghallgatta a magyar ügyészség az állítólagos vesztegetési ügy kapcsán. A MOL elnök-vezérigazgatója készségesen válaszolt a hatóság minden kérdésére. Mivel az ügy nyomozati szakaszban van, a MOL nem kívánja semmilyen formába kommentálni a Jutarnji list-ben megjelent cikket, vagy annak tartalmát. Egy dolgot azonban alá kívánunk húzni: a vallomással végre tiszta víz került a pohárba."

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!