A Nemzetközi Pénzügyi Intézet (Institute of International Finance - IIF) adatai arra utalnak, hogy lecsillapodhat az a menekülési hullám a feltörekvő piaci eszközökből, amely immár hét hónapja tart, s amely az év első két hónapjában további hatalmas áreséseket hozott a feltörekvő piacokon - írja a Financial Times (FT).

Az intézet adatai szerint a külföldi befektetők már nem voltak egyértelműen és nagy összegben nettó eladók a feltörekvő piacokon februárban. Bár még mindig nettó 200 millió dollár értékben vontak ki tőkét, azonban ennek mértéke eltörpül az előző hónapokéhoz képest.

Az adatok szerint egyébként a feltörekvő piaci részvényeket még mindig kockázatosnak tartják, innen 1,1 milliárd dollárnyi tőke áramlott ki, azonban a külföldi befektetők eközben 900 millió dollár értékben helyeztek el pénzt feltörekvő piaci kötvényekben. Az FT szerint elsősorban a feltörekvő piaci vállalati kötvényeket kezdték el vásárolni. A lap által idézett elemzők többsége szerint ez azzal lehet összefüggésben, hogy a piac immár egyre kevésbé hisz a tovább erősödő dollárban, s ez némileg enyhítheti a külföldi devizában, így dollárban eladósodott cégekre nehezedő nyomást.

A Citi feltörekvő vezető, feltörekvő piacokkal foglalkozó közgazdászának nemrég megjelent elemzése szerint a befektetőknek újra kell gondolniuk azt a hozzáállást, amely szerint a kifizetődő az árupaci termékeket exportáló cégek részvényeinek eladása és a feldolgozóipari termékeket exportáló cégek részvényeinek a vásárlása a nyerő hozzáállás. Az IIF ugyanakkor óva int attól, hogy a februári folyamatokat egy tartós fordulat egyértelmű jeleként értelmezzük.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!