Egyelőre nem valósul meg az MSCI feltörekvő piaci indexcsaládjában az a magyar piac részvények számára kedvező változás, amelyre korábban sokan számítottak. Bár javaslat készült róla, azonban a befektetőkkel való konzultációt követően az MSCI úgy döntött, hogy feltörekvő piaci részvényindexéből nem kerül át a dél-koreai és a tajvani piac a fejlett piaci kategóriába, s ezzel párhuzamosan a kínai A részvények sem kerülnek be a feltörekvő piaci index kosarába.

Ha a változás a korábban bejelentett tervek szerint történt volna, az azért lehetett volna kedvező a magyar részvények számára, mert a dél-koreai és a tajvani részvények súlya a feltörekvő piaci részvényindexben jelenleg eléri a 27,7 százalékot. Az Equilor korábbi számításai szerint a helyükre kerülő kínai A részvények súlya nem haladhatta volna meg a 9 százalékot, s így a maradék "felszabaduló helyen" az indexben már szereplő részvénypiacok, többek között a magyar, a lengyel és a cseh is osztozhattak volna. Mivel az MSCI indexet számos befektetési alap használja benchmarkként és számos tőzsdén jegyzett alap létezik rá, ezért egy ilyen átalakítás automatikusan plusz keresletet generálhatott volna a magyar részvények iránt.

Az MSCI indoklása szerint több oka is van, hogy miért nem történik meg végül a várt változás. Ezek között szerepel, hogy egyelőre sem a dél-koreai, sem a tajvani deviza nem nevezhető százszázalékosan konvertibilisnek, s a részvénypiacaikon a külföldi befektetők vásárlásai még mindig bizonyos korlátokba ütköznek.

A kínai A részvényekkel kapcsolatban is hasonló problémák állnak fenn- itt az adminisztratív korlátozások nagyon szigorúak- , s ezért nem tervezik egyelőre azok felvételét a feltörekvő piaci index kosarába. Ugyanakkor a tervek szerint a kínai A részvények számára június 27-től egy új indexet terveznek bevezetni.

A Bloomberg által megkérdezett befektetők egy része szerint a dél-koreai és a tajvani részvények jobban járnak azzal, hogy maradnak a feltörekvő piacok között. Itteni viszonylag nagy súlyuk miatt ugyanis kiemelt figyelemben részesülnek az ezeken a piacokon mozgó befektetők részéről, míg a fejlett piacok között súlyuk értelemszerűen nagyságrendekkel kisebb lenne.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!