A Bespoke Investment Group számításai szerint 1927 óta összesen 58 alkalommal esett át 10 százaléknál nagyobb korrekción az S&P 500-as index. 33 esetben a korrekció mértéke nem érte el a 20 százalékos szintet és a piacok új csúcsra meneteltek, azonban 25 esetben a csökkenés teljes erejével tomboló medvepiacra csapott át. Ugyanakkor 32 esetben esett a piac akkorát, mint most, a korábbi csúcsokhoz képest, s ebből a 32 esetből mindössze hétszer állt meg 20 százaléknál kisebb csökkenésnél. A 25 esetből, amikor az esés elérte a 20 százalékos mértéket, az esés átlagos mértéke 35,5 százalékos volt.


A Barron's szakértői felhívják a figyelmet arra, hogy egyre több tőkepiaci veterán fújja meg a riadót, menekülni kell a részvényekből. A veterán hírlevélíró, Richard Russel a Dow Theory Letters szerkesztője már a múlt hónapban meghirdette az elsődleges medvepiac visszatértét, szerinte láttuk a csúcsot és 14 hónapi másodlagos piaci rally után ismét az árak csökkenése lesz napirenden a tőzsdéken. Számos erre utaló technikai jelzés felsorolása után így foglalja össze a lényeget:


A 14 hónapos másodlagos trend elég ideig tartotta vissza a medvepiaci erőket ahhoz, hogy azok elegendő erőt gyűjtsenek. Úgy véli, a nyugalmas időszaknak vége, s fél az elkövetkező hónapok eseményeitől.


Egy másik szakértő a Market Semiotics hangulatindexére hivatkozva úgy véli, az árak még felfelé mehetnek június 18-23-ig, de ennek ellenére az összkép teljesen medvepiaci, s a következő vételi lehetőséget 2012-re teszi a részvénypiacon, s generációs mélypontot 2015-2016-ra.


Mark Steele, a BMO Capital Research technikai elemzőosztályának vezetője legutóbbi hírlevelében egyértelmű utasítást adott: GO TO CASH. Azaz mindenki meneküljön készpénzbe. A nem technikai képzettségű olvasóknak röviden így magyarázza el a helyzetet: Azt javasoljuk mindenkinek, hogy adja fel vételi pozícióit a részvénypiacon. Az európai államadósságokkal kapcsolatos válságnak koránt sincs vége. A nemzetközi hitelpiaci környezet romlása folytatódik. Hatalmas szakadék tátong a hitelpiacok és a részvénypiacok által árazott kockázatok között. Úgy tűnik, a részvénypiac árazásának csökkenése egyelőre elmaradt a hitelpiac rosszabbodásának mértékétől. A devizapiacok, részvénypiacok és az árupiacok ármozgásai követik majd a hitelpiacot. A világgazdaság növekedése elenyészik majd a hitelpiacok gyengesége nyomán. Ennek a vállalati profitok is áldozatul esnek majd, ahogy a romló hitelfelvételi körülmények megdrágítják majd a finanszírozást.


Albert Edwards, a Société Générale globális stratégiáért felelős csoportjának vezetője szintén a részvényekből való kiszállást javasolja az ügyfeleknek. A Economic Cycle Research Institute vezető indikátora hatalmas esést szenvedett el az elmúlt hetekben, ami a világgazdasági környezet rohamos romlására utal -mutat rá. Az ECRI index szerinte pontosan jelezte a 2009-es pozitív fordulatot is. Elmélete szerint a ciklikus medvepiacokon az ellenirányú és az elsődleges trend a részvénypiacokon jóval szorosabban követi a gazdasági teljesítmények változását, mint a ciklikus bikapiacokon. Így az ECRI index pontos segédeszköz lehet a piaci időzítést tekintve, mikor kell ki- és beszállni a piacra. Most a kiszállásra adott jelzést. A SocGen-nél dolgozó kollégája szerint a részvénypiaci elemzők hangulati pozicionáltsága jól mutatja előre a gazdaság teljesítményét. Itt pedig az áprilisi hatalmas optimizmus után hatalmas mészárlás következett be. Sokat romlottak a kínai és az egyéb, Japánon kívüli ázsiai országokban aktív cégek eredményeivel kapcsolatos várakozások. S ezt a jelenséget a részvényárak egyelőre nem tükrözik.


Egy másik statisztika szerint eközben hatalmas csökkenésen ment keresztül az M3 pénzmennyiség az Egyesült Államokban, ilyen mértékű zsugorodásra állítólag 1930 óta nem volt példa. A nyersanyagárak esése, az amerikai kincstárjegyek hozamának csökkenése mind azt mutatják a cikk szerzője szerint, hogy a deflációs erők ismét mozgásba lendültek, s ezt előbb utóbb a részvénypiac is követni fogja - írja a Barron's cikke.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!