Horvát vesztegetési ügy - Hernádi fellebbezhet

Módosult a vonatkozó horvát joganyag, ezért "új döntést" fognak hozni a Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója elleni letartóztatásról, amely ellen a magyar vállalatvezető fellebbezést nyújthat be - idézte a horvát korrupció- és szervezett bűnözés elleni ügyészség (USKOK) közlését kedd reggel a Hina horvát hírügynökség.
Inforádió, MTI, 2014. március 4. kedd, 11:08
Fotó: Napi.hu

A Zágráb megyei bíróság szeptember végén rendelte el Hernádi Zsolt letartóztatását. A Mol nyrt. elnök-vezérigazgatóját azzal vádolják, hogy tízmillió euró vesztegetési pénzt fizetett Ivo Sanader volt horvát kormányfőnek azért, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen az INA horvát olajtársaság irányításában. A magyar cég visszautasította a vádakat.

A bíróság nem foglalkozott a letartóztatást elrendelő végzés ellen benyújtott magyar fellebbezéssel. Az indoklás szerint ezt a horvát jogszabályok szerint csak azután teheti meg, hogy megtörtént a vádlott kiadatása Horvátországnak. Hernádi ügyvédei ezt kifogásolva beadványt nyújtottak be a horvát alkotmánybíróságnak.

Az USKOK honlapján hétfő este megjelent közlés szerint módosították a vonatkozó jogszabályokat, ezért új döntést kell hozni Hernádi letartóztatásáról, és a terhelt nyolc napon belül fellebbezést nyújthat be e döntés ellen.

A hivatal nem tért ki rá, hogy van-e összefüggés a horvát jogszabály-módosítás és aközött, hogy Hernádi Zsolt lekerült az Interpol körözési listájáról, ahová néhány nappal azután került föl, hogy a Zágráb megyei bíróság elrendelte a letartóztatását.

Az Interpolnál hétfőn azt közölték az MTI-vel, hogy Hernádi ügye jelenleg felülvizsgálat alatt van, amelyet a nemzetközi rendőri szervezet működését ellenőrző független bizottság (CCF) végez.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK