Jóval az elemzői várakozások felett teljesített az OTP a harmadik negyedévben. A bank ma hajnalban közzétett gyorsjelentése szerint a második negyedéveshez hasonló, 69,79 milliárd konszolidált adózás  utáni profitot ért el, ez jó 30 százalékkal magasabb az elemzői konszenzusnál. A korrekciós tételektől tisztított eredmény ennél alig lett alacsonyabb, 68,7 milliárd forint lett, ami negyedéves szinten 22 százalékos emelkedés, a tavalyi év hasonló időszakához képest pedig közel duplázást jelent.

Ezzel a bankcsoport konszolidált eredménye szeptember végéig már hajszál híján 176 milliárd forintra hízott, ez a 2015-ös közel négyszerese. Az OTP csoport látványos eredményjavulása egyértelműen a kockázati költségek drasztikus csökkenésének köszönhető. A bevételek közül szinte mindegyik csökkent ugyanis tavalyhoz képest csoportszinten a díj és jutalékbevételek enyhe, 3 százalékos növekedésétől eltekintve. A kockázati költségek viszont 73 százalékkal, a tavalyi 168 milliárd forintról 45,6 milliárd forintra apadtak az idei első kilenc hónapban.

A jelentés szerint a javuló orosz és ukrán eredményességnek köszönhetően a folytatódott a csoporton belül a profit hozzájárulások átrendeződése. A magyar tevékenységeket összesítő OTP Core és a bolgár DSK Bank megőrizte meghatározó szerepét, eközben egyre nagyobb az orosz és az ukrán tevékenység részesedése a csoport profitján belül. A gyorsjelentés külön felhívja a figyelmet, hogy a harmadik negyedévben az összes külföldi leánybank nyereséges volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!