A Biologikumok gyártástechnológiájának optimalizálása és az azt támogató analitikai vizsgálati módszerek fejlesztése című projekt költségvetéséből 1,48 milliárd forint a Nemzeti, Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Alapból kapott pályázati támogatás - olvasható a közleményben.

A program megvalósításán, ehhez kapcsolódóan a molekuláris biológiai, mérnöki és analitikai alkalmazott gyógyszerfejlesztési tudás erősítésén a Richter konzorciumi formában együtt dolgozik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel, és a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközponttal.

A cég k+f portfóliójában a biologikumok gazdaságossága, gyártástechnológiájuk hatékonyságának növelése kiemelt helyen szerepel.
A biológiai gyógyszerek terápiás jelentősége különösen markáns az immunológia és az onkológia területén, bizonyos súlyos betegségeknél az egyetlen terápiát nyújtják a tünetek enyhítésére. E gyógyszerek rendkívül drágák, fejlesztésük és gyártásuk is nagyon tőkeigényes.

A Richter még 2006-ban határozta el, hogy rekombináns technológiával bioszimiláris (biohasonló) gyógyszermolekulákat fejleszt. E készítmények terápiás használata jelentős megtakarítást hozhat a gyógyszerkassza számára, így nemzetgazdasági jelentőségük is meghatározó.

A Richter részvényeit a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában jegyzik. A papírok hétfőn 5250 forinton zártak, az elmúlt egy évben a papírok legmagasabb ára 7296 forint, a legalacsonyabb pedig 5090 forint volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!