Ma délelőtt a spot arany árfolyama történelmi csúcsra emelkedett és átlépte az 1500 dollárt, a legközelebbi, júniusi határidő pedig elérte az 1505 dolláros szintet. Igaz az emelkedés dollárban kifejezve a leglátványosabb: euróbán már szolidabb a növekmény, forintban pedig - az erősödő forint miatt - alig van változás az egy évvel ezelőttihez képest.

S hogy mi fűti az aranyvásárlókat? Skáre Balázs a SolarCapital üzletkötője szerint a mértéktelen pénznyomtatás az, ami a befektetőket a nemesfémek felé fordította. A statisztikai és a tényleges infláció eltér egymástól, a tényleges jóval magasabb, így aki teheti ez ellen lefedezi magát, például aranyat vesz. Az emelkedésben azután benne vannak azok is, akik shortolták, (vagyis az aranyár esésére fogadtak), most ezek a szereplők is a vételi oldalon jelennek meg, s ez tovább hajtja az árfolyamot.

Amennyiben a pénznyomtatás nem ér véget és az árakat nem engedik leesni, úgy a bull trend a nemesfémpiacon is tovább fog folytatódni - vélekedett az üzletkötő. Az emelkedő trendben csak akkor jöhet fordulat, ha globálisan a jegybankok a pénzkínálat szűkítésbe kezdenének. Ekkor a nemesfémek is esnének, de ehhez be kell vállalni, hogy az összes piac mélyrepülésbe kezd.

Amikor az amerikai részvénypiaci rally elindult, 2003-2004-ben, akkor még 500 dollárnál volt az arany, vagyis egy fokozatos és folyamatos emelkedésről beszélhetünk - tette hozzá. Nem szívesen mondok célárakat, de ha a trendvonal nem törik meg, benne lehet akár a 2000 dollár is - mondta Skáre Balázs.

Az arany trendcsatornája

Az arany az egyik legérdekesebb termék, kevés olyan befektetés van, ami ennyire trendszerűen mozog - fogalmazott Saághy Pál az Equilor üzletkötője. Nagyon szép hosszú távú trendben mozog, és úgy látszik, bármi történik, minden jó neki. Ha Európával vannak gondok akkor azért megy föl, ha Amerikával, akkor azért. Amennyiben az inflációtól félnek, akkor is az arany drágul, ha kamatemelések jönnek, akkor is ez az, ami nem tud esni.

A szerdai emelkedést egyértelműen a dollár gyengülése hajtja, de jól látható volt hétfőn, az amerikai hitelminősítés keltette minipánik során, hogy az arany akkor is emelkedni tudott, amikor a dollár jelentősen gyengült, pusztán a befektetői félelmek felerősödése miatt.

Érthető a szkeptikusok hozzáállása, ők azzal érvelnek, hogy ez egy spekulatív dolog, mivel nincs ipari felhasználás, csak a befektetők hite tartja magasan. Ez a kritika Saághy szerint is jogos, hiszen az árfolyam csak az arany értékmegőrző szerepéből táplálkozik.

Az emelkedő trend tehát egyelőre tart és kitart, aki lemaradt az egyvalamit tehet, megpróbálja megvenni a korrekciókat, az időről időre érkező kisebb visszaeséseket. A hosszú távú menetelésnek Saághy szerint is egyvalami vethet véget, az pedig a likviditás szűkítése - igaz az sok mindennek véget vethet, például a részvénypiaci rallynak is.

Az ezüst és a kávé volt az idei favorit

Idén az árupiacokon az ezüst volt egyértelműen a nyertes, 2011 elején 30,5 dolláron állt, míg most 44,30 dollár, vagyis 45 százalékot emelkedett. A másik nagy nyertes a kávé, amely  233,75-ről 292 dollárra drágult alig négy hónap alatt. A gyapot már megcsinálta korábban a nagy emelkedő hullámát, de azért idén is szép profitot biztosított a befektetőknek. A cukor viszont 27,59-ről 24,69-re esett - szemben a magyarországi tendenciával. A kakaó teljesítménye visszafogott volt, 2822-ról 3067 dollárra emelkedett, igaz közben volt 3800 dollár is.

Líbia miatt meg kell említeni az olajat, az amerikai olajfajta 91 dolláron kezdte az évet, most 109 dollár. Bár az évi 85 dolláros mélypontjához képest masszívabb az emelkedés, az év elejihez képest nem annyira szép a teljesítmény, mint a többi árupiaci terméké.

Ebben az összehasonlításban az arany is alulmarad, hiszen 1411 dollár volt év elején, 1310 körül volt az alja, a mostani 1500-as árfolyammal összevetve így jelentősen elmaradt az elérhető nyereség az ezüst mögött. Az ezüst sokkal nagyobb emelkedése Skáre Balázs szerint annak tudható be, hogy az sokkal kisebb piac, a pénzbeáramlás jobban megmozgatja az árfolyamát. fontos szempont, hogy egy kiló ezüst 300 ezer, míg egy kiló arany 9 millió forint, így a kisebb pénzűek arany helyett ezt választhatják.

Az üzletkötő szerint továbbra is az ezüst lehet a gyorsabban emelkedő nemesfém: 44,35-nél egyértelműen kitört az árfolyam, ami után az 50 dollár viszonylag hamar meglehet. Amíg nem látunk masszív emelkedést a hozamokban, addig szépen mehet fel az arany is, ebben lehetnek begyorsuló szakaszok. Az utóbbi időben lassabban ment, így valószínű, hogy gyorsabb fázis következik és csökken a lemaradása az ezüsthöz képest.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!