A 71 éves befektetési szakemberre az ügyész 150 év börtönbüntetést kért, míg az illetékes szövetségi hatóság ennek egyharmadát is elegendőnek tartotta volna.

A Nasdaq volt elnökét márciusban többek közt értékpapír-csalás bűntettében találták vétkesnek. A ma kihirdetett ítélet szerint 150 évre ítélték a történelem legnagyobb, 65 milliárd dolláros pilótajátékát megszervező Madoffot.


Madoff tavasszal bűnösnek vallotta magát az ellene felhozott mind a tizenegy vádpontban. Az ellene szóló vádpontok között szerepelt egyebek között a kötvénycsalás, a három rendbeli pénzmosás és a hamis tanúzás is.

Áldozatai száma és a csalás nagyságrendje 150 éves büntetést indokol - indokolták álláspontjukat a szövetségi ügyészek, akik szerint ezzel biztosítható, hogy valóban börtönben töltse hátralévő életét. (Az őt segítő könyvelőre korábban 105 évet kértek.) Madoff azonban már 71 éves, vagyis várható élettartama még nagyjából 13 év, így legfeljebb 12 év börtönbüntetés indokolt - replikázott a csaló védőügyvédje, aki az 50 éves tételt is túlzásnak tartotta.

Ira Lee Sorkin meg sem próbálta védence ártatlanságát bizonyítani, ám enyhítő tényezőként említi többek közt Madoff jó magaviseletét, valamint hogy önként adta fel magát.

A bíróságon mind ez ideig 1341 pórul járt befektető jelentkezett, az őket ért összes kár a 13 milliárd dollárt is meghaladja, közülük többen teljes vagyonukat elveszítették. A bíróság Madoffot megfosztotta 80 millió dolláros ingatlanvagyonától és minden egyéb ingóságától (egyedül a feleségénél hagyott 2,5 millió dollárt a testület), az ezek értékesítéséből befolyt összeget az áldozatok kompenzálására fordítják.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!