A világ legnagyobb üdítőital-gyártójának nettó működési bevétele 20 százalékkal, 7 milliárd 512 millió dollárra csökkent, a tényadat meghaladja az elemzők által várt 7,36 milliárd dollárt.

Az organikus eladások, amelyek nem tartalmazzák az alacsony haszonkulccsal működő palackozó tevékenység átszervezésének hatását, 6 százalékkal nőttek, köszönhetően olyan termékeknek, mint a Georgia Coffee jeges kávé és a vitaminnal dúsított Glaceau ásványvíz.

Az atlantai székhelyű vállalat ugyanakkor 2 milliárd 752 millió dollár, részvényenként 65 centes veszteséget termelt, ami alapvetően az amerikai adótörvények decemberben elfogadott módosításaiból fakad. Ez az egyszeri tétel 3,6 milliárd dollárt vitt el a negyedik negyedéves nyereségből. Egy évvel korábban, 2016 utolsó negyedévében 500 millió dolláros, részvényenként 13 centes nyereséget ért el a Coca-Cola.

Egyszeri tételek nélkül számolva részvényenként 39 cent nyeresége volt a Coca-Colának október-decemberben, míg elemzők 38 centet vártak. A tavalyi egész évet tekintve 35 milliárd 410 millió dolláros nettó működési bevétel mellett 1 milliárd 248 millió dollár, részvényenként 29 cent nyeresége volt a vállalatnak.

A New York-i tőzsdén a nyitás előtti elektronikus kereskedésben a Coca-Cola árfolyama 2,3 százalékos pluszban állt, a nyitás után egy órával már csak 0,63 százalékos nyereségben forgott a részvény.

A legnagyobb rivális, a Pepsico három napja közzétett gyorsjelentésében ugyancsak a vártnál jobb eredményeket mutatott fel. A bevételek 19,53 milliárd dollárra nőttek a negyedik negyedévben, kissé meghaladták az elemzők által várt 19,39 milliárd dollárt. Az adótörvények változása 2,5 milliárd dollárt vitt el a nyereségből, így a Pepsico 710 millió dolláros veszteséget könyvelt el, szemben az egy évvel korábbi 1,4 milliárd dolláros nyereséggel. Egyszeri tételek nélkül azonban részvényenként 1,31 dollárra rúgott a nyereség, egy centtel meghaladva az elemzők által várt 1,30 dollárt.

Képünk forrása: Pixabay

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!