A Financial Times értesülései szerint a kínai kormány Pekingbe hívta egy találkozóra a Wall Street vezető befektetési bankjainak vezetőit, miközben Donald Trump a hét végén már a teljes Kínából származó amerikai importot lefedő újabb vámok bevezetését javasolta.

A kezdeményezésről értesült források szerint a Kínai Kommunista Párt által kezdeményezett találkozó a "Kínai-amerikai Pénzügyi Kerekasztal" nevet viselné és szeptember 16-ra tűzték ki, ezt megelőzően a meghívottak Wang Qishan kínai elnökhelyettessel találkoznának. A kínai kormányzat reményei szerint a létrehozandó új csoport hathavonta ülésezne a jövőben, s az amerikai-kínai kapcsolatokat vitatná meg rendszeresen, valamint a kínai kormányt látná el tanácsokkal pénzügyi és gazdasági reformokkal kapcsolatban.

A kerekasztal életre hívásában szerepet játszó egyik érintett elmondása szerint úgy vélik, hogy a mindkét ország pénzügyi szektorának fel kell ismernie, kötelezettségeik vannak az amerikai-kínai kapcsolatok javítása terén, ez a kapcsolat ugyanis túl fontos ahhoz, hogy azt néhány ember tevékenysége lerombolja - írja a brit pénzügyi lap.

A meghívott amerikai bankárok között szerepel Stephen Schwarzman, a Blackstone elnöke, de közöttük vannak a Citigroup, a Goldman Sachs, a JPMorgan, a Morgan Stanley vezetői, valamint a korábbi amerikai pénzügyminiszter, Hank Paulson is. A meghívást hivatalosan a kínai értékpapírpiaci felügyelet elnöke, Fang Xinghai küldte, aki korábban Liu He, a kereskedelmi háború elkerüléséért sokat tevő miniszterelnök-helyettes tanácsadója volt.

A lap szerint a meghívó késői kiküldése miatt a találkozón sok amerikai bank vezetője nem tud személyesen megjelenni. A megkérdezettek szerint a jelek szerint Peking ezt a találkozót nagyon hirtelen igyekezett összehozni, a lemondások ellenére azonban sok befektetési bank képviselője részt vesz majd azon.

Az elmúlt hónapokban a Trump adminisztráció mintegy 250 milliárd dollár értékű Amerikába irányuló kínai exportra vetett ki büntetővámot, vagy fenyegetett meg annak kivetésével. Pénteki twitter üzenetében azt írta, hogy a jövőben az összes Kínából származó importtermékre kiterjeszti azokat, s hogy például az Apple jobban tenné, ha termékeit az Egyesült Államokban gyártatná.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!