Az amerikai vállalat hétfőn közzétett gyorsjelentésében közölte, hogy negyedéves adózott eredménye 108,5 százalékkal, 1,71 milliárd dollárra, részvényenként 2,82 dollárra emelkedett az egy évvel korábbi 802 millió dollárról, részvényarányosan 1,35 dollárról.

A cég teljesítményét jobban tükröző, a szakértők által inkább figyelemmel követett egyszeri tételek nélküli részvényarányos eredmény 2 dollár 97 cent lett, nagyobb a szakértők által várt 2 dollár 73 centnél.

A Caterpillar bevétele 14 milliárd 11 millió dollárt ért el a június végével záródott három hónapban, 24 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi 11,3 milliárd dollárt.

A Caterpillar az eredmények ismeretében javított idei profitelőrejelzésén: az egyszeri tételek nélküli részvényarányos eredményt a korábbi 10,25-11,25 dollár helyett immár 11,00-12,00 dolláros dollárra várja.

A New York-i tőzsde nyitása előtt fél órával az elektronikus kereskedésben 2,91 százalékos pluszban, 146,71 dolláron forgott a Caterpillar. Mindazonáltal a fokozódó kereskedelmi feszültségek és a növekvő költségek miatt január óta 18 százalékkal csökkent és júniusban nyolchavi mélyponton is járt az árfolyam.

A Caterpillar számításai szerint a megemelt amerikai importvámok akár 200 millió dollárral is megdobhatják anyagköltségeit az idei év második felében, ráadásul a szállítási költségek is növekedhetnek. Ezen tényezők hatását a vállalat jórészt azzal ellensúlyozza, hogy július 1-jétől árakat emelt, és szigorú költséggazdálkodást folytat - írta az MTI.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!